KUCHYNĚ JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Jihovýchodní Asie Oblast jihovýchodní Asie je rájem kuchařů a gurmánů. Jídlo je zde uměním a gastronomie filosofií; chutě jsou smíchány s důvtipnou komplexností a presentace jídel je velmi okázalá.
Oblast Jihovýchodní Asie se rozkládá od Indie a Bangladeše k jižní hranici Číny, zahrnuje země: Burmu (Myanmar), Thajsko, Kambodžu, Laos, Vietnam, ostrovní říši Indonésii, Malajsii, Singapůr a Filipíny.
Každá z těchto zemí má vlastní gastronomickou historii a věhlasná jídla. Kuchyně těchto zemí mají společné: podobné tropickém podnebí (suroviny, koření) a odlišují se více méně historickým vývojem, politickými vlivy okolí (kolonizace, migrace obyvatel) a hlavně náboženstvím. Například Indonésie a Malajsie, kde převládá Islám je z potravy vyloučeno vepřové maso, ve vietnamské kuchyni zase přetrvává vliv chutí předchozí staleté francouzské okupace a filipínská kuchyně nese stopy španělského a amerického vlivu. Přesto tyto rozdílnosti můžeme mluvit o společné charakteristice tzv. kuchyně jihovýchodní Asie.
Potrava v každém regionu samotných jednotlivých zemí se odlišuje podle místních klimatickcýh podmínek (horské, přímořské,pralesní oblasti apod.) a movitosti a "vyspělosti obyvatel. Velký vliv na kuchyně jihovýchodní Asie měla Čína z východu (wok, nudle) a Indie (kari) ze západu. Snad největší dopad měla událost ze 16. století, kdy Portugalci přivezli z Ameriky chilli papričky, které získaly velkou oblibu, pěstují se a poskytují zdejším jídlům příslovečnou ohnivost.
Typické pro všechny kuchyně jihovýchodní Asie je, že nezná chody, tj. postupné přinášení jednotlivých jídel v pořadí aperitiv, předkrm, polévka, hlavní chod, zákusek atd., jako u nás. Všechny pokrmy jsou přineseny najednou, host je má všechny přerd sebou a vybírá si ten pokrm, na který má chuť. Kdykoliv se k němu může vracet. Stejně tak jako v čínské kuchyni i zde kuchař, nejčastěji žena v domácnosti, usiluje o harmonickou roznováhu mezi vzhledem, teplotou, vůní a sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí pokrmů.
V Thajsku se během stolování používá lžíce a vidličky a jen omezeně nůž (vše je již nakrájeno na přiměřená sousta), v Indonésii, Malajsii a Singapůru jedí lidé rukama (pravou rukou) a lžíce je používána k jen k naložení pokrmu před hosta. Vietnam je jediným regionem oblasti, kde se jí hůlkami.
Vyjma Filipin a Singapůru nejsou během stolování podávány dezerty ve smyslu jak je známe my. Objevují se opravdu jen zřídka, jídlo je však vždy doplněno spoustou čerstvého ovoce. Těžká sladká potrava se podává jen při speciálních příležitostech.

RECEPTY Z JIHOVÝCHODNÍ ASIE V DDK:
THAJSKO
  • Thajská kuřecí křidýlka
  • Thajské barbecue kuře
  • Thajská kuřecí prsíčka Ken Homa
  • Thajské kuřecí biriani (pokrm s rýží)
  • Dvakrát vařené kuře s nudlemi
  • Salát s kuřecím masem, garnáty a rýžovými nudlemi
  • Příprava thajské rýže
  • Thajská grilovaná ryba
  • Sójové maso thajským způsobem
  • Thajské vegetariánské křehké nudle
  • Thajské restované nudle
  • Thajské grilované žampiony
  • Thajské restované žampiony s oříšky kešu
  • Thajská okurková omáčka
  • Okurky v kořeněném nálevu
  • Thajský květák Ken Homa
  • Thajské kukuřičné koblížky
  • Thajská plněná omeleta
    INDONÉSIE
  • Indonéská kuchyně - na internetových stránkách Soni Čermákové s pojednáním o historii, stravování na ulici a doma, stolování, vybavení kuchyní, jídlech, nápojích, ovoci, koření aj. s několika typickými recepty.
  • Gado gado - indonéský salát s arašídovou omáčkou
  • Acar mentimum - indonéský okurkový salát
  • Sate ayam baku - indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou (2x)
  • Ayam bakar padang - indonéské pečené kuře
  • Bani goreng - indonéské pražené nudle
  • Mie goreng - indonéské smažené nudličky
  • Nasi goreng - indonéské rizoto
  • Indonéská slavnostní rýže
  • Perkedel - indonéské bramborové placičky
  • Ketoprak - oblíbený indonéský salát s klíčků fazolí mungo, proužků bílého zelí, se smaženým tofu a arašídovou omáčkou
  • Martabak - indonéská omeleta plněná mletým hovězím masem
  • Horké banány v kokosovém mléku
  • Příprava kokosového mléka
  • Indonéské produkty se zázvorem - Zázvorový léčivý čaj; SMTJ - indonéský nápoj
    FILIPÍNY
  • Filipínská kuřecí křidýlka
    SINGAPUR
  • Smažené singapurské nudle s kuřecím masem a krevetami
  • Sentoské grilované hovězí se zeleninou
    HONG KONG
  • Plněné papriky mletým masem z Hong Kongu
  • Dvakrát vařená kachna z Hong Kongu
  • Kantonská rýže z hliněného hrnce - příprava např. v římském hrnci
  • Peruánsko-čínské kuře na rožni
  • Bourbonské kuře na woku
    VIETNAM
  • Vietnamský kuřecí salát

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]