Thajské barbecue kuře
(Thomas Robson: "Entreé to Asia" - recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 86, 1998, thajská kuchyně)

Suroviny:
Na kořeněnou pastu:
  • 2 lžičky / 10 ml celého pepře
  • 1/4 až 1/2 lžičky (1 - 2 ml) semínek římského kmínu (cumin)
  • 2 lžičky / 10 ml hrubé soli
  • 1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného koriandrového kořene
  • 2,5 cm čerstvého oddenku kardamomu nebo 1 lžička drceného kardamomu
  • 1 cibule šalotka
  • 7 stroužků česneku, rozmačkaných
    Na ochucení:
  • 1 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce / 30 ml rybí omáčky
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
    Hlavní suroviny:
  • 1 středně velké kuře rozříznuté na zádičkách nebo 500 g kuřecích křidýlek

    Postup přípravy:
  • Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.
  • V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na hrubou "kořeněnou pastu".
  • Smícháme připravenou pastu s kořením uvedené v rozpisu "pro kuře" a dobře promícháme.
  • Podél páteře rozříznuté kuře rozevřeme jako knihu, tak aby nabylo podobu ploché desky (bylo placaté).
  • Odřízneme přebytečnou kůži i tuk a odsekneme křidýlka.
  • Takto upravené kuře marinujeme v připravené "kořeněné pastě" a surovinami "na ochucení" nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
  • Rozehřejeme gril a kuře na středním plameni je připravujeme, až je propečené (35 - 40 minut).
  • Alternativně můžeme kuře upéci v troubě při 190° po dobu asi 1 hodiny.
  • Pak je necháme asi 10 minut odpočinout, aby se vrátily šťávy zpět z povrchu dovnitř masa.
  • Začneme porcovat a podávat např. s rýží
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]