Thajské dvakrát vařené kuře s nudlemi - Twice Cooked Chicken and Noodles
(Thomas Robson: "Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 85, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
Na kořeněnou pastu:
  • 2 lžíce / 10 ml kuliček pepře
  • 3 - 4 kořeny nebo stvoly koriandru (cca 5 cm)
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 2 lžičky/ 10 ml soli
    Na ochucení kuřete:
  • 2 lžíce / 30 ml rýžového vína nebo whisky
  • 2 lžíce / 30 ml ústřicové omáčky
  • 2 lžičky / 10 ml cukru
    K ochucení vývaru:
  • 2 lžíce / 30 ml světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce / 15 ml tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce/ 15 ml worcesterové omáčky
  • sůl, cukr a bílý pepř podle chuti
    Pro přípravu nudlí:
  • 2 lžíce / 30 ml dochrupava osmahnutého česneku
  • 2 lžíce / 30 ml švětlé sójové omáčky
    Hlavní suroviny:
  • 4 kuřecí prsíčka
  • 3 šálky / 750 ml kuřecího vývaru
  • olej na smažení
  • 500 g čerstvých vaječných nudlí
  • 8 šálků vařící vody
  • 4 malé listy hlávkového salátu

    Postup přípravy:
  • Připravíme všechny suroviny tak, abychom je měli pohotově při ruce.
  • V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na kořeněnou hrubou pastu.
  • Smícháme připravenou pastu s kořením uvedeným v rozpise pro ochucení kuřete a dobře promícháme.
  • Kuřecí prsíčka v této směsi necháme marinovat nejméně 1 hodinu.
  • V přiměřeně velkém hrnci postaveném na mírném ohni uvedeme kuřecí vývar do varu.
  • Současně předehřejeme pánev wok nebo jinou podobnou pánev a přilijeme na ni olej.
  • Když je olej hodně horký, osmahneme na něm kuřecí porce do zlatohněda; usmažíme je, ale jen částečně, tak napůl.
  • Pak porce vyjmeme z pánve, zbavíme přebytečného oleje okapáním na papírovém ubrousku.
  • Do vařícího kuřecího vývaru vložíme suroviny uvedené v rozpisu pro ochucení vývaru a dáme do něho osmahnuté porce kuřete.
  • Vše uvedeme do varu a vaříme jen na velmi mírném ohni (za nepatrného probublávání), kuře bude v tomto případě hotovo asi za 15 minut.
  • Ve velkém hrnci uvaříme během 3 - 4 minut ve vroucí vodě nudle, kdy čas počítáme od okamžiku, kdy voda začne opět vřít.
  • Uvařené nudle "al dente" scedíme a propláchneme tekoucí studenou vodou, necháme okapat a vložíme do mísy, kde je ochutíme promícháním se surovinami určenými v rozpise pro nudle.
  • Ochucené nudle rozdělíme do 4 - 6 servírovacích misek a klademe je na podložený list hlávkového salátu.
  • Z vývaru vyjmeme kuřecí prsa, nakrájíme asi na 5 plátků, naaranžujeme na kopeček nudlí, aby vypadaly jako kdyby byly vcelku.
  • Kuřecí plátky přelijeme asi 1/4 šálku (50 ml) vývaru a ozdobíme hrubě nakrájenou zelenou cibulkou, čerstvým koriandrem a rozdrcenou červenou chilli papričkou aj.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]