Černý kořen vařený, dušený a zapékaný
(Autor neznámý: "Zelenina a ovoce základ správné výživy"- receptury pro naše hospodyňky" dle Kralovehradeckého OZ, cena 0,50 Kčs (!), vytiskla "Jiskra" v srpnu 1959)
Dušený kořen, "Scorzonera hispanica" - lidově zvaný "hadí mord španělský" je u nás méně známá zelenina. Rozšiřuje však sortiment zdravé zeleniny v lednu až dubnu. Lidový název hadí mord vznikl podle slova "scorzone", což je v italštině název pro jedovatého hada. Podle lidového moudra, které praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne. Jako zelenina se začala používat až v 16. století. Dle historických zdrojů pochází rostlina původně z jižní Evropy a Blízkého Východu. Jak je možné odvodit z jeho názvu, obecně se věří, že se hadí mord španělský rozšířil do zbytku Evropy právě ze Španělska. Dle pověstí až do 16. století pojídaly keltské a germánské národy hadí mord španělský zejména z toho důvodu, že věřily v jeho pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí. Vzhledem k tomu, že je černý kořen odolný proti mrazu, daří se mu po celé Evropě a Asii.Za největší pěstitele hadího mordu španělského na světě je považována Francie, Belgie a Nizozemsko.V ižní Evropě byl jako uzelenina vyšlechtěn teúrve až v 17 stroletí. Užitkovou částí je kořen, který má jemnou dužinu a poněkud nasládlou, trochu trpkou, ale velmi příjemnou chuť. Kůra kořene je téměř černá, odtud český název. Dužnina je však bílá. Jedná se o velmi chutnou a zdravou zeleninu, kterou snadno vypěstujete a v kuchyni ji upotřebíme na mnoho způsobů. Je navíc lehce stravitelný. V černém kořenu se nachází vysoký obsah sacharidů a inulinu, čímž je velice vhodný zejména pro diabetiky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin, tuků a vlákniny. Ze stopových prvků jsou zde zastoupeny: hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík. Mimo to je také zdrojem vitamínů, nejvíce jsou zde zastoupeny vitamíny A, B1, C a E. Je vhodný pro pacienty trpící revmatismem. Jedná se o velice chutný a zdraví prospěšný druh zeleniny. Podobnou zeleninou je "ovesný kořen". Tyto druhy zeleniny zpracováváme v kuchyni vařením, dušením, smažením nebo zapékané či v zeleninových salátech. Černý kořen je nutné před přípravou pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak jako latexu, který z kořene vytéká. Jelikož je černý kořen velice lepkavý, někdy se doporučuje oloupat jej až po 20-25 minutovém povaření. Po pečlivém očištění se doporučuje namočit celý kořen do okyselené vody, aby se tím zabránilo jeho zhnědnutí. Černý kořen se dá konzumovat nejen syrový jako přísada do zeleninových salátů, také, vařený, dušený, jako příloha k masu, ale i smažený v trojobalu.
Černý kořen neboli Hadí mord španělskýVařený černý kořen
Suroviny:
  • 800 g černého kořenu
  • sůl a ocet podle chuti
  • 100 g másla
  • 40 g osmahnuté strouhanky
    Postup přípravy:
  • Očištěný černý kořen uvaříme v okyselené a osolené během asi 30 - 40 minut - podle velikosti kořene.
  • Poléváme ho na talíři ještě teplý tukem a sypeme osmahnutou žemlí.
  • Místo tuku můžeme pokrm polít holandskou omáčkou nebo majonézou.
  • Podáváme v podstatě jako chřest.

    Dušený černý kořen
    Suroviny:
  • 600 g černého kořene
  • 30 g tuku
  • 1/2 cibule
  • 30 g mouky na zahuštění
  • 300 ml kyselého nebo sladkého mléka
  • sůl a pepř podle chuti.
    Postup přípravy:
  • Očištěné kořeny nakrájíme k dušení na kolečka nebo kratší silnější kousky.
  • Dusíme je na tuku a na krájené cibulce.
  • Zaléváme mléčným bešamelem, který připravíme ze světle jíšky zalité mlékem.
  • Dobře chutná i černý kořen po přídavku červené mleté papriky.
  • Dušený černý kořen podáváme s rýží, bramborami nebo těstovinami.

    Zapékaný černý kořen
    Suroviny:
  • 500 g očištěného černéhokořene
  • 30 g tuku
  • 30 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 citrónu
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • tuk na vymazání.
    Postup přípravy:
  • Oškrábaný kořen vložíme do vroucí okyselené, osolené vody a uvaříme do poloměkka
  • Mezitím usmahneme z másla a mouky jíšku, podlijeme ji mlékem a vývarem a povaříme v hustý krém.
  • Do prochladlé směsi zamícháme žloutek.
  • Ohnivzdornou mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  • Zapečeme v předehřáté troubě asi za 30 minut při 180°C.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]