Zámecké kotlety nadívané zelím
(Z výpisků a ze sbíreky rodinných receptů paní Marie Volákové z Kralup n. Vlt., česká kuchyně)

Plněné kotlety zelímSuroviny na 10 porcí:
  • 1 kg vepřové pečeně s žebírky nebo silnějším kotlety
  • 100 g cibule
  • 100 g tuku (100%) nebo oleje
  • 300 g kysaného zelí
  • sůl podle chuti - asi 20 g
  • 100 g šunkového salámu, nadrobno
  • 50 g slaniny bez kůže,na kostičky
  • 1 g mletého pepře
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g křenu

    Postup přípravy:
  • Z vepřové pečně částečně odsekneme výčnělky obratlových kostí a nakrájíme žebírka - kotlety
  • Maso pod žebírky v polovině prořízneme (tj. uděláme kapsu) a lehce naklepeme.
  • Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na části tuku, přidáme kyselé zelí a krátce podusíme.
  • Dvě třetiny slaniny nakrájíme na jemné nudličky, přidáme nakrájený šunkový salám, krátce osmahneme a vmícháme do podušeného zelí.
  • Touto směsí plníme dutiny masa pod žebírky, které pak uzavřeme párátky.
  • Osolíme, opepříme a pečeme v troubě doměkka za občasného podlévání vývarem nebo horkou vodou.
  • Upečená žebírka vyjmeme, šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody a provaříme na potřebnou hustotu.
  • Připravenou šťávu přecedíme na žebírka, přidáme zbytek nakrájené slaniny, tuku a ještě krátce provaříme.
  • Žebírka podáváme posypaná strouhaným křenem např. s brambory nebo s rýží případně i s bramborovým knedlíkem. (Jak kdo má rád).

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]