Zámecké kotlety nadívané zelím
(Z výpisků a ze sbíreky rodinných receptů paní Marie Volákové z Kralup n. Vlt., česká kuchyně)
Suroviny na 10 porcí:1 kg vepřové pečeně s žebírky nebo silnějším kotlety100 g cibule100 g tuku (100%) nebo oleje300 g kysaného zelísůl podle chuti - asi 20 g100 g šunkového salámu, nadrobno50 g slaniny bez kůže,na kostičky1 g mletého pepře150 g hladké mouky50 g křenu
Postup přípravy:Z vepřové pečně částečně odsekneme výčnělky obratlových kostí a nakrájíme žebírka - kotletyMaso pod žebírky v polovině prořízneme (tj. uděláme kapsu) a lehce naklepeme.Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na části tuku, přidáme kyselé zelí a krátce podusíme.Dvě třetiny slaniny nakrájíme na jemné nudličky, přidáme nakrájený šunkový salám, krátce osmahneme a vmícháme do podušeného zelí.Touto směsí plníme dutiny masa pod žebírky, které pak uzavřeme párátky.Osolíme, opepříme a pečeme v troubě doměkka za občasného podlévání vývarem nebo horkou vodou.Upečená žebírka vyjmeme, šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody a provaříme na potřebnou hustotu.Připravenou šťávu přecedíme na žebírka, přidáme zbytek nakrájené slaniny, tuku a ještě krátce provaříme.Žebírka podáváme posypaná strouhaným křenem např. s brambory nebo s rýží případně i s bramborovým knedlíkem. (Jak kdo má rád).
ZPĚT do kapitolyHOME