Vepřové na chilli a česneku
(Jo-Anne Cox a Elizabet Towers: "1000 klasických receptů z celého světa" str. 113, Columbus Praha 2000, čínská kuchyně)Vepřové na chilli a česneku - je velmi prostý pokrm, ale vypadá efektně. Připravuje se s vepřové kýty bez kosti vařením a poležení maso nakrájíme na co nejtenší plátky a úhledně je urovnáme na talíři. Pak je stejnoměrně přelijeme pikantní chilli omáčkou. Zbytky vařeného masa z tohoto pokrmu můžeme využít při přípravě některých dalších jídel např. "Dvakrát vařeného vepřového".
Suroviny:500 g vepřové kýty, bez kostí , ale s kůží.
Na omáčku:1 lžička jemně nasekaného česneku1 lžička jemně nasekané jarní cibulky (šalotky)2 lžíce světlé sójové omáčky1 lžička červeného chilli oleje (vyrobíme předem zalitím rozmačkaných chilli papriček olejem)1/2 lžičky sezamového olejesnítka čerstvých lístků koriandru (ve velké nouzi nahradíme petrželkou)
Postup přípravy:Vepřové maso vcelku vložíme do velkého hrnce, přidáme dostatek studené vody, aby je pokrývala a na středním plameni uvedeme do varu.Děrovanou lžící odstraníme z povrchu pěnu (tj. vysrážené bílkoviny).Pak přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit 25 - 30 minut.Maso necháme v tekutině pod pokličkou vychladnout, nejméně 1 - 2 hodiny.Pak maso vyjmeme a necháme 2-3 hodiny stranou kůží nahoru.Po odležení odřízneme kůži tak, aby na povrchu masa zůstala tenká vrstva tuku.Maso pokrájíme na co nejtenčí plátky a na talíři je úhledně srovnáme (viz obrázek).V menší misce rozmícháme suroviny do omáčky a maso na talíři rovnoměrně polijeme.Pokud máme možnost ozdobíme vepřové maso snítkou zeleného koriandru nebo petrželky.
ZPĚT do kapitolyHOME