Naháči z Vysočiny
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně)<
Naháči z Vysočiny - jsou typickým českým pokrmem pocházejícím z oblasti Vysočiny. Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek plněný mletým masem. Gastronomický zážitek podtrhuje smetana s kořením v nádivce. Zatím jsou naháči spíše domácím receptem a je škoda, že v jihlavském regionu mnoho restaurací tuto specialitu české kuchyně hostům nenabízí. Ale, není to zase tak těžké vaření a můžeme si tedy naháče připravit doma.
Naháči z Vysočiny-ilustrační obrázek Suroviny na 4 porce:
  • 600 g libového vepřového masa z kýty
  • 200 g vepřové plece
  • 100 ml smetany
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl podle chuti
  • 60 g vepřového sádla
  • 200 ml vývaru

    Postup přípravy:
  • Vepřovou kýtu přes vlákno nakrájíme na čtyři tenké pláty, které rozklepeme a osolíme.
  • Plec společně s kmínem pomeleme na masovém strojku, osolíme, přidáme papriku a promícháme
  • Nádivku rozdělíme na osm dílů.
  • Na plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku (v průřezu do osmičky).
  • Takto připravené čtyři "naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby vedle sebe tak, aby při pečení zachovali tvar.
  • V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250°C, potom teplotu zmírníme na 180°C.
  • Podlijeme vývarem a upečeme dozlatova, přičemž v průběhu pečení naháče jednou obrátíme.
  • Podáváme je nakrájené na pláty a jako příloha se podáváme brambory či bramboráčky nebo knedlíky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]