Naháči z Vysočiny
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně)<Naháči z Vysočiny - jsou typickým českým pokrmem pocházejícím z oblasti Vysočiny. Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek plněný mletým masem. Gastronomický zážitek podtrhuje smetana s kořením v nádivce. Zatím jsou naháči spíše domácím receptem a je škoda, že v jihlavském regionu mnoho restaurací tuto specialitu české kuchyně hostům nenabízí. Ale, není to zase tak těžké vaření a můžeme si tedy naháče připravit doma.
Suroviny na 4 porce:600 g libového vepřového masa z kýty200 g vepřové plece100 ml smetanykmínsladká paprikasůl podle chuti60 g vepřového sádla200 ml vývaru
Postup přípravy:Vepřovou kýtu přes vlákno nakrájíme na čtyři tenké pláty, které rozklepeme a osolíme.Plec společně s kmínem pomeleme na masovém strojku, osolíme, přidáme papriku a promíchámeNádivku rozdělíme na osm dílů.Na plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku (v průřezu do osmičky).Takto připravené čtyři "naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby vedle sebe tak, aby při pečení zachovali tvar.V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250°C, potom teplotu zmírníme na 180°C.Podlijeme vývarem a upečeme dozlatova, přičemž v průběhu pečení naháče jednou obrátíme.Podáváme je nakrájené na pláty a jako příloha se podáváme brambory či bramboráčky nebo knedlíky.
ZPĚT do kapitolyHOME