Špagety s houbovou (žampiónovou) omáčkou
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str.637, Columbus Praha, 2000)
Špagety s houbovou omáčkou - jsou snadným vegetariánským pokrmem, zvláště pro toho kdo má málo času. Ti co nejsou vegetariáni mohou do těstovin společně se žampiónovou omářkou přidat 115 g parmské ("prosciutto) nebo pražské šunky pokrájené na tenké proužky a lehce osmažené na 2 lžící másla. U tohoto předpisu moje dcera Soňa učinila poznámku "výborné". Příprava vlastního pokrmu trvá 35 minut a přirozeně pokud máme v letním či podzimním období pár čerstvých lesních hřibků, tak ty chuti pokrmu jen přispějí.
Špagety s houbovou omáčkou-foto zdrojSuroviny:
Na houbovou omáčku:
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 pokrájených jarních cibulek (šalotek)
  • 450 g mladých žampiónů pokrájených na plátky
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 ml plnotučné smetany
  • 2 lžíce portského vína (nebo suché bílé víno)
  • 115 g rajčat sušených na slunci, nasekaných
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
    Na těstoviny a na ozdobení:
  • 450 g sušených špaget
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky sůl
  • 6 trojúhelníčků opečeného chleba - topinek

    Postup přípravy:
  • Ve velké pánvi rozehřejeme máslo s 1 lžící oleje, přidáme nakrájkené šalotky a na středním ohni je osmažíme během 3 minut.
  • Přidáme žampióny a stále na mírném ohni je pod pokličkou 2 minuty podusíme.
  • Podle chuti přidáme sůl a pepř, posypeme moukou a za stálého míchání smažíme 1 minutu.
  • Postupně vmícháme smetanu a víno, přidáme nakrájená sušená rajčata a špetku strouhaného muškátu.
  • Na mírném ohni povaříme asi 8 minut za občasného zamíchání.
  • Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
  • Přidáme špagety a zbylý olivový olej (1 lžíce) a vaříme 12 - 14 minut až změknou, ale musí být stále budou ("al dente").
  • Uvařené špagety slijeme, necháme okapat a vrátíme jedo hrnce a povaříme ještě 3 minuty
  • Přelijeme je žampiónovou omáčkou a přemístíme na velký servírovací talíř a posypeme sekanou petrželkou.
  • Podáváme s křupavými trojúhelníčky opečeného bílého chleba.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]