Smažené tempe(h) s rýží - Tempeh Goreng
(Kokok Sumatkoko, Kralupy nad Vltavou, září 2010)")
Smažené tempe podávané s rýží je oblíbeným a takřka národním jídlem Indonésanů. Smažené tempe(h) je zde k dostání všude i u pouličních prodavačů. Obsahuje bilkoviny s fermentované sóji speciálními bakteriemi, které ji obohacují o vitamíny skupiny B. Obsah bílkovin je zase vítaným zdrojem proteinů (bílkovin) zejména u těch co nechtěji nebo nemohou z různých důvodů jíst živočišné maso. O produktu je podrobněji již pojednáno v této kapitole DDK "SOJA A ROSTLINNÁ MASA" a daší informace také najdeme v připojeném DDK lexikonu ZDE. Tento recept mám od svého indonéského zetě grafika Kokoka Sumatmoka, který jednu neděli pro nás připravil k obědu tento pokrm, tak jak ho naučila maminka, A mohu potvrdit, že i pro mně Středoevropana byl výjimečně chutný. Recept jsem hned za dva dny opakoval již "sám" a bez cizí pomoci. Nakonec, vždyť je velmi jednoduchý. Sambal připravuji v třecí misce z lávového kamene, který mně darovala dcera po příjezdu z Indonésie. Při podávání si každý dává k rýži na talíř špetičku sambalu nebo si přidává podle své odvahy a chuti. Ale k tomuto druhu pokrmu je sambal nezbytný a typický. Dokonce jsem se dověděl, že Indonésané někdy pojídají smažený tempe(h) i samotný a přikusují k němu přímo a bezprostředně čerstvou pálivou papričku držíce ji za stopku. Sambal můžeme v našich podmínkách trochu zmírnit například rozmělněním rajského jablíčka nebo kousku sladkého ovoce. Sladkost, jak je obecně známo, silně zmírňuje pálivost jinak pro nás děsivých chilli pokrmů. Když jsem minule kupoval chilli papričky u vietnamské obchodnice a chtěl se přesvědčit o jakosti jejího zboží, pohotově mně ihned strčila do ruky sladkou cukrovou tyčinku a já to tehdy přežil. Dnes se tempeh již dostane koupit v různých "dobrých obchodech" v asijských stáncích i jako sójový bio-produkt českého výrobce Sunfood Dobruška, na jehož stránkách naleznete i také nějaké recepty se sójových produktů.
Smažený tempeh se zeleninou Suroviny:
  • 1 balení tempe(h)
  • olej na smažení
  • Na marinádu:
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 3 stroužky (nejlépe českého) česneku
  • 1 lžička soli
    Na sambal:
  • 1-2 lusky chili papriček (nebo více podle odvahy a zvyklosti)
  • 1-2 stroužků česneku
  • 1/2 lžičky soli
    Příloha: vařená rýže, sambal a rozmanitá osmahnutá nebo blanžírovaná zelenina

    Postup přípravy:
    Příprava marinády:
  • Koriandrová semínka, česnekové stroužky se solí spolu třeme nejlépe ve třecí misce téměř na pastu.
    Příprava, marinování a smažení v oleji:
  • Obdélníkový balíček s tempe(h) nakrájíme příčně asi na asi 1 až 1,5 cm hranolky a vložíme je do hlubší nevelké porcelánové misky.
  • Přidáme rozetřené koření a zalijeme vodou tak, aby byly hranolky ponořeny.
  • Nakrájené tempe(h) necháme v marinádě uležet, za případného občasného obracení v kapalině minimálně 15 minut nejlépe když počkáme do druhého dne.
  • Na pánvi dostatečně rozpálíme vyšší vrstvu oleje a marinované kousky tempe(h) do něho opatrně vkládáme - dáváme pozor neboť jsou vlhké, takže olej může prskat.
  • Hranolky tempe(h) usmažíme na středním ohni ze všech stran dozlatohněda.
  • Pak jednotlivé zlatisté kousky z pánve vyjmeme, položíme na cedník k odkapání přebytečného olej a nakonec ještě položíme na papírový ubrousek se stejným úmyslem.
  • Mezitím uvaříme rýži v osolené vodě a připravíme rozetřením surovin pastu sambal.
    Příprava pasty sambal:
  • Nakrájený česnek a chilli papričky na menší kousky posolíme v třecí - nejlépe v kameninové misce (případně v menším hmoždíři či malém mixeru).
  • Suroviny vzájmným třením smísíme a rozmělníme až na měkkou pálivou pastu, kterou vyškrábneme do malé podávací misky.
  • Podáváme s rýží, sambalem a s restovanou nebo blanžírovanou zeleninou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]