Mořská štika v pomerančích
(Recept převzat z časopisu "Svět kuchyně" vydaval Radian s.r.o. Havířov, 2001)
Mořská štika v pomerančích - je při dohotovení a podávání již na pohled zajímavá bílým rybím masem ležícím ve výrazných barvách pomerančů a zeleniny. Takový pokrm nás v mžiku přenese od všedního oběda doprostřed tropického svátku. Vím jak těžko se běžně mořská štiká získá v českých obchodech, proto můžeme zkusit použít jinou rybu z bílým masem např. pangasiuse. Toho teď najdeme v každém obchodě v českých městech i mnohdy v malých vískách. Jídlo podáváme s chřestem ( pokud je právě jeho sezona) nebo jinou zeleninou a nejlépe s barevnými těstovinami jako přílohou. Jedna porce obsahuje 120 kcal, obsah tuku je nízký a porce je i zdrojem vitamínu C a bílkovin.
Mořská štika v pomerančích - ilustrační fotoSuroviny na 4 porce:
  • 4 filé z mořské štiky nebo v nouzi z pangasiuse
  • 2 pomeranče
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 3 lžíce smetany
  • 1 pórek
  • sůl a pepř podle chutě
    Na vývar:
  • 1/2 sklenice vinného octa
  • 2 cibule
  • 1 hřebíček
  • 1 svazek polévkové zeleniny - mrkev, petržel, celer
  • sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy::
  • Zeleninu a cibule očistíme a omyjeme.
  • Do hrnce vlijeme dva litry vody a přivedeme k varu.
  • Do vařící vody vložíme polévkovou zeleninu, cibule, ocet a ostatní přísady.
  • Na středně silném ohni asi 30 minut vaříme až zelenina změkne.
  • Pak vývar scedíme a necháme vychladnout.
  • Mezitím pomeranče oloupeme, zbavíme bílých částí slupek a rozdělíme na dílky.
  • Rybí filé omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vychladlého vývaru.
  • Vývar s rybou opět zvolna přivedeme k varu a jen chvíli povaříme (10 minut) a sejmeme z ohně.
  • Sklenici vývaru přelijeme do misky a za stálého šlehání přidáváme pomerančovou šťávu a smetanu, ještě dochutíme solí a pepřem.
  • Pórek omyjeme, nakrájíme na dlouhé tenké nudličky a vložíme do hrnce.
  • Zalijeme lehce osolenou vařící vodou a dvě minuty povaříme a pak scedíme.
  • Filé narovnáme na talíře, polijeme pomerančovou omáčkou, obložíme dílky pomerančů, ozdobíme nudličkami pórku a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]