Sloní žrádlo - pomazánka na chlebíčky
(Z rodinné sbírky receptů Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, do DDK zařazeno v březnu 2011)
Sloní žrádlo - bylo a je dosud populární pomazánkou na chlebíčky. Jak vznikl tento název je těžko se dopátrat. Toto označení pomazánky lze považovat za výsledek lidské tvořivosti a větší její spotřeby a částečně a se snahou upoutat zájem o tento druh pokrmu. Nebo snad i proto, že je tak chutná, že nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu, no skoro jako "sloni". Pomazánka má dávnou historii, ale podle značného počtu odkazů umístěných na internetu s různými nuancemi i podle internetových diskusí pod nimi (často provázenou s nostalgickou vzpomínkou "jak nám ji máma mazala na veku") je stále v oblibě, včetně velkých gurmánů a tak stále žije. Hodí se na párty zejména k pivu a vínu i tvrdému alkoholu. Poněvadž je tak chutná, není náročná na suroviny ani na přípravu uvádím jeden z osvědčených historických receptů níže, neboť v v DDK by určitě neměla chybět.
Sloní žrádloSuroviny téměř pro jednoho slona :o):
  • 500- 1000 g měkkého salámu např. šunkového, gothaje, kabanosu aj. na proužky
  • 3 - 6 velkých cibulí nakrájených najemno
  • 4 - 7 ks větších sladkokyselých okurek, na kostičky nebo proužky
  • 2 -3 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 - 210 g rajského protlaku nebo kečupu
  • 1 lžička soli
  • 3 - 6 kostek cukru, podle chuti
  • 1 lžičku chilli
  • 200 - 400 g majolky

    Postup přípravy:
  • Na plátky nakrájený salám (nejlépe již z obchodu) nařežeme na drobné nudličky a přidáme nadrobno nakrájené cibule a okurky.
  • Olej, ocet, rajský protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme na mírném ohni až se navzájem dokonale spojí v hladkou hmotu.
  • Touto směsí přelijeme salám s cibulí a okurkami a vše promícháme.
  • Po vychladnutí přidáme majonézu a opět vše promísíme.
  • Před podáváním bílém pečivu (chlebíčky, veky, jednohubky), je vhodné nechat pomazánku v chladničce proležet, nejlépe přes noc.
    Poznámka:
  • Pokud nevaříme zrovna pro "slona" a jen pro přátele nebo rodinu s menší spotřebou můžeme množství surovin úměrně redukovat, - ale aby nám pak pro ty naše mlsouny nechyběla! Použijeme nižší množství surovin jen na 500 g salámu
  • Salám, cibuli a okurky můžeme nejdříve pomlet v masovém strojku, ale lépe vypadají nakrájené tenké nudličky.
  • Na závěr můžeme chlebíčky namazané pomazánkou ozdobit kolečkem vajíčka natvrdo a barevnou zeleninou.
  • nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]