Kuřecí stehýnka smažená v kukuřičných lupíncích
(Recept z časopisu "Apetit", str. 84, červen 2006)
Jižanské kuřecí paličky - tak se nazývají smažená přední kuřecí stehýnka obalená v kukuřičných lupíncích (Cornflakes). Obalování do kukuřičných lupínků je vynález amerického Jihu a je ve světě v oblibě. Aby naše kuře získalo na chuti, šťavnatosti, vláčnosti a bylo pak dobře propečené, je doporučeno je před obalováním chvíli povařit v syrovátce nebo podmáslí. Stačí však kuřecí stehýnka do podmáslí jenom naložit minimálně na dvě hodiny nebo i přes noc.
Kuřecí stehýnka v cornflakes Suroviny pro 4 osoby:
  • 12-16 kuřecích předních stehýnek (tzv. paliček)
  • 1 litr podmáslí
  • trocha hladké mouky smíchané se solí a pepřem
  • 2 vejce rozšlehaná vidličkou
  • kukuřičné lupínky na obalování
  • rostlinný olej nebo tuk na smažení

    Postup přípravy:
  • Kuřecí stehýnka ve velkém kastrolu zalijeme podmáslím a uvedeme do varu.
  • Vaříme asi dvacet minut a necháme vychladnout.
  • Kuřecí stehýnka vložíme do mouky a obalíme, přebytek oklepeme.
  • Pak je omočíme ve vajíčku a v lehce podrcených kukuřičných lupíncích.
  • V kastrůlku rozehřejeme a obalená kuřecí stehýnka v něm osmažíme. Dbáme aby při smažení v tuku volně plavaly.
  • Další možností je naklást obalená stehýnka na plech, potřený olejem a asi 20 minut péct v troubě předehřáté na 200°C (180°C u horkovzdušné).

    Poznámka
    Kukuřičné lupínky
    - můžeme použít k obalování a smažení jakéhokoliv masa např. kuřecího masa (prsíčka, křídýlka, stehna), vepřových řízků, mořských živočichů aj. Pokud máme rádi pikantnější pokrmy přidáme do mouky nebo zamícháme do lupínků mleté pálivé koření jako je například cayenský pepř, drcené chilli papričky apod.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]