Kuře pečené naplacato
(Recept z časopisu "Apetit", str. 58, duben 2007)Kuřecí pečené naplacato - je kuře, u kterého vřízneme páteř a pak je rozprostřeme do roviny jako otevřenou knihu. Pak přes noc marinujeme v karibsky laděné marinádě s citrusovou šťávou (nebo jinou marinádou) a upečeme. Tím zajistíme, že marináda bude mít k masu kuřete dobrý přístup. Pak můžeme ptáka grilovat na roštu nebo v péci troubě při vyšší teplotě. Obdobné recepty takto připravené drůbeže s různými marinádami od Nigelly najdeme ZDE
Suroviny pro 4 osoby:1 velké kuře2 cibule, na plátky2 lžíce sekané petrželky
Na marinádu:8 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných najemno1 cibule oloupanám a najemnoštáva ze dvou pomerančů a 1/2 limetky1 lžička soli1/2 lžičky římského kmínu1 lžička sušeného oreganapepř
Postup přípravy:
Připravíme marinádu. Cibuli a česnek vhodíme do rozehřátého oleje, dusíme dvě minuty a pak přilijeme šťávu z citrusového ovoce a ještě pět minut povaříme.Osolíme a ochutíme kořením, krátce rozmixujeme v kuchyňském robotu a necháme směs vychladnout.
Připrava a pečení kuřete:. Mezitím z kuřete odřízneme páteř, rozevřeme jako knihu a otočíme kůží nahoru. Na několika místech je dlaní stlačíme, aby bylo ploché.Takto rozevřené kuře zajistíme v této placaté poloze dvěma špízovými jehlami, vedenými vždy od stehna ke křídlu nebo jehly vpichneme křížem.Upravené placaté kuře položíme do dostatečně široké nádoby (misky nebo plastového sáčku).Polijeme marinádou a snažíme se ji dostat co nejvíce pod kůži masáží. Přikryté kuře v marinádě uložíme do druhého dne do chladničky.Troubu předehřejeme na 200°C a vsypeme do pekáče kolečka cibuleNa cibuli položíme kuře a vše zalijeme použitou marinádou.Pečeme asi 75 minut, dokud není kuře dobře propečené (vpíchnutím do stehna vytéká již jen čirá šťáva). Nakonec posypeme petrželkou.
Obdobný recept v DDK:Spatchcocked bird
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME