Desetiminutové kuřecí kari - Chicken Curry in Ten Minutes
(Recept ze stránek videojugBETA od Manju Malhi, do DDK zařazeno v srpnu 2007, indicko-britská kuchyně)
Desetiminutové kuřecí kari - podle receptu britské kuchařky indického původu Manju Malhi je rychlé a snadné. Také všechny ingredience jsou v naších krajích již snadno dostupné v obchodech. Jeho příprava nám přijde vhod, když hodně spěcháme. Pokud kari necháme odležet, není to na úkor jeho chuti.Pokrmy karí jsou v zásadě dušené pokrmy (curries) s velkým množstvím delikátní nebo pikantní šťávy připomínající lahodnou kořeněnou polévku, výraznější a voňavější než základní pokrm, např. maso. Pokrm kari tvoří zelenina nebo maso, kombinace koření, čerstvých bylin a tekutiny jako základu omáčky. Severoindická varianta se většinou neobejde bez jogurtu, zatímco na jihu se nahrazuje kokosovým mlékem. Také se často objevují čerstvé lístky koriandru, máty nebo plátky čerstvého zázvoru. Pozoruhodná především pro vegetariány je paleta zeleninových karí, ke kterým se hodí rýže nebo různé placky. Další informace o historii a přípravě pokrmu na stránce DDK s názvem Není kari jako curry
Indické kuřecí kariSuroviny pro 2 osoby:
  • 45 ml olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu (cumin)
  • 1/4 lžičky drceného koriandru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 lžičky koření garam masala nebo curry pasty
  • 30 ml šlehačky

    Postup přípravy:
    Příprava surovin
  • Nakrájíme najemno cibuli, obecně si budeme pamatovat, že pro rychlé vaření je třeba mít suroviny nakrájeny na relativně menší kousky, rychleji se udělají.
  • My přece jen spěcháme, neboť přípravu pokrmu máme stihnout během deseti minut.
  • Držadlem nože rozmáčkneme stroužek česneku (pak snadno sejmeme slupku) a nakrájíme na plátky, nakonec nakrájíme i zelenou chilli papričku.
  • Pokud nechceme mít kari příliš pálivé, tak papričku rozkrojíme a semínka špičkou nože odstraníme; šťáva z chilli papriček by se nám mohla dostat do očí, tak si musíme raději ihned umýt ruce.
  • Kuře nakrájíme kuře na přiměřené kousky velikosti sousta a opět si umyjeme ruce.
    Příprava masa
  • Pánev rozehřejeme na středně prudkém ohni, přidáme 3 lžíce rostlinného oleje a krátce na něm osmahneme cibulku, asi během 1 minuty.
  • Do pánve vložíme kousky kuřecího masa, které za míchání asi 5 až 6 minut restujeme.
  • Když se maso začne opékat, ztrácí načervenalou barvu a mění se na bílé kousky.
  • Teď na pánev přidáme česnek a chilli papričky a stále mícháme.
  • Přitom pokračujeme v opékání surovin na středně silném ohni až se maso zbarví do zlatodohněda - trvá to asi 2 až 3 minuty. Nezapomene stále míchat!
    Přídavek koření a dalších přísad
  • Do směsi na pánvi přidáme kurkumu, drcený římský kmín, drcený koriandr a sůl, vše dobře promícháme.
  • Dále přidáme rajčatové pyré a směs koření garam masala nebo curry pastu, nejlépe, když použijeme čerstvě připravenou směs garam masala.
  • Vše ještě zamícháme a přidáme dvě vrchovaté lžíce šlehačky.
    Kontrola upečení masa
  • Jestliže, chceme mít opravdu jistotu, že kuře je již hotové, vyjmeme z pánve větší kousek a ten rozkrojíme. Tak snadno posoudíme, zda je v pořádku tj. není ještě uvnitř maso růžové.
    Podávání.
  • Podáváme horké s čerstvě uvařenou rýží basmati.

    Instrukční VIDEO:
  • How To Cook A Chicken Curry In Ten Minutes - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    Manju MalhiManju Malhi - je britská kuchařka a autorka kuchařských knih původem z Indie, která se specializuje se na anglo-indickou kuchyni. Přijela do severozápadní části Londýna (North West London), kde vyrůstala obklopena indickou kulturou, tradicemi a způsobem života. Nicméně hlavně využila zkušenosti z dětství, kdy několik let prožila v samotné Indii. Zde poznala a vyzkoušela bohatství nesmírně rozsáhlé a rozmanité kuchyně rodné země. V Anglii pak Malhi zaujala veřejnost vlastním originálním stylem tzv."britsko-indické kuchyně", ve kterém se prolínají indické a západní gastronomické vlivy. Malhi se dostala do povědomí veřejnosti v roce 1999, kdy zvítězila v soutěži, při které byl hledán host-kuchař do programu BBC "Food and Drink" pro show Antony Worrall Thompsona. Měla úspěch a tak později byla přizvána do tohoto programu ještě jednou. Její vlastní seriál "Manju's Simply Indian" byl vysílán na stanici "Taste Network" začátem roku 2001, načež vzápětí vyšlo první knižním vydání receptů z tohoto pořadu. Kniha získala první cenu, jako nejlepší počin v oboru od "Brit Spice" (2002), když vyšla v nakladatelství "Penguin Books". Načež vystupovala často v řadě dalších TV-programů (např. ITV - "This Morning"; Channel Five - "Open House" a "The Terry and Gaby Show", Sky One, UKTV - "Great Food Live" a BBC - "Saturday Kitchen"). V roce 2004 publikovala Malhi druhou knihu nazvanou "India with Passion", ve které čtenářům předvedla regionální domácí indickou kuchyni a konečně v roce 2007 vyšla třetí kniha "Easy Indian". V současnosti průběžně spolupracuje na čtyřicetidílném serálu "British food" pro indickou rozhlasovou stanici "Indian broadcaster NDTV". Malhi také píše články o indické kuchyni do novin a časopisů. Její hlas můžeme slyšet v pořadech "BBC News 24", "BBC World" a "BBC Asian Network". Současně při studiu a psaní nových receptů stačí nadále spoluprácovat se dvěma TV stanicemi BBC a její "hlas" můžeme zaslechnout na "BBC Food channel". nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]