Nadívané perské kuře - Persian Chicken
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, kavkazká a středomořská kuchyně)
Perské kuře - je aromatický kuřecí pokrm, který se rozšířil do Středomoří z Persie. Toto populární asijské jídlo určitě příjemně vydráždí naše chuťové buňky.
Suroviny pro 4-5 osob:
  • 1,5 kg kuře, vykuchané, očištěné
  • šťáva ze 2 citrónů
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 1 a 1/2 cibule
  • 100 g másla
  • 40 g rozinek
  • 180 g sušených švestek
  • 180 g sušených meruněk, nakrájených
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 55 g piniových oříšků
  • 1 1/2 lžičky drceného koření sumah (není nutné)

    Postup přípravy:
  • Smícháme pomerančovou a citrónovou šťávu v jedné větší misce a směs rozdělíme rovnoměrně do 3 menších misek; v první z nich necháme nabobtnat meruňky, v druhé rozinky a ve třetí švestky.
  • Ponecháme je bobtnat minimálně 30 minut.
  • Troubu nastavíme na teplotu 190°C, zapneme a necháme předehřát.
  • Cibuli nakrájíme na tenké plátky a polovinu předepsaného másla vložíme do pánve položené na horké plotně, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji během několika minut zesklovatět.
  • Mezitím odcedíme nabobtnalé rozinky, švestky, meruňky a přidáme je do pánve k cibuli, zamícháme a mírně povaříme několika minut téměř dosucha.
  • Přidáme skořici, ochutíme solí a pepřem a dobře zamícháme, pak přidáme píniové oříšky a dáme pánev stranou, aby nádivka vychladla.
  • Když je nádivka chladná, vložíme ji do mixéru a přerušovanou-pulsní rotací nože směs rozdrtíme na kousky nebo ji můžeme nasekat ručně nožem.
  • Připravíme kuře na plnění nádivkou tak, že kuře položíme na pracovní stůl a pečlivě oddělíme kůži od masa, abychom udělali pod ní místo pro nádivku.
  • Pak naplníme ovocnou nádivkou prostor mezi kůži a masem kuřete, kůži opět natáhneme zpět do původního stavu. a zbytek nádivky můžeme vložít do dutiny kuřete.
  • Pomocí asi 60 cm dlouhého bílého provázku kuře ovážeme.
  • Vázat začneme na horní straně - od prsíček, pak přitáhneme klouby stehen k sobě a vázání zakončíme na spodní straně - na hřbetu.
  • Rozpustíme zbývající množství másla a potřeme jim celé kuře, povrch ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kořením sumah (pokud je máme a použijeme).
  • Kuře položíme na máslem vytřený pekáček, pekáček s kuřetem vložíme do středu vyhřáté trouby (190°C) a zprudka je opečeme během 20-25 minut.
  • Pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme dále asi hodinu.
  • V průběhu pečení vščak sledujeme stav kuřete a po určité době píchneme špičkou nože do nejsilnější části kuřecího stehna - pokud vytéká čistá tj. nekrvavá šťáva, je kuře již upečené.
  • Jestli tomu tak není, pokračujeme v pečení ještě po několik minut a opět provedeme zkoušku napíchnutím stehna.
  • Upečené kuře vyjmeme z trouby a odstraníme provázek, vložíme je na podávací mísu a polijeme je vypečenou šťávou.
  • Podáváme ozdobené petrželkou.

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Persian Chicken - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]