Nadívané perské kuře - Persian Chicken
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v srpnu 2007, kavkazká a středomořská kuchyně)Perské kuře - je aromatický kuřecí pokrm, který se rozšířil do Středomoří z Persie. Toto populární asijské jídlo určitě příjemně vydráždí naše chuťové buňky.
Suroviny pro 4-5 osob:1,5 kg kuře, vykuchané, očištěnéšťáva ze 2 citrónůšťáva ze 2 pomerančů1 a 1/2 cibule100 g másla40 g rozinek180 g sušených švestek180 g sušených meruněk, nakrájených1 lžička mleté skořicesůl a čerstvě mletý pepř55 g piniových oříšků1 1/2 lžičky drceného koření sumah (není nutné)
Postup přípravy:Smícháme pomerančovou a citrónovou šťávu v jedné větší misce a směs rozdělíme rovnoměrně do 3 menších misek; v první z nich necháme nabobtnat meruňky, v druhé rozinky a ve třetí švestky.Ponecháme je bobtnat minimálně 30 minut.
Troubu nastavíme na teplotu 190°C, zapneme a necháme předehřát.Cibuli nakrájíme na tenké plátky a polovinu předepsaného másla vložíme do pánve položené na horké plotně, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji během několika minut zesklovatět. Mezitím odcedíme nabobtnalé rozinky, švestky, meruňky a přidáme je do pánve k cibuli, zamícháme a mírně povaříme několika minut téměř dosucha.Přidáme skořici, ochutíme solí a pepřem a dobře zamícháme, pak přidáme píniové oříšky a dáme pánev stranou, aby nádivka vychladla.Když je nádivka chladná, vložíme ji do mixéru a přerušovanou-pulsní rotací nože směs rozdrtíme na kousky nebo ji můžeme nasekat ručně nožem.Připravíme kuře na plnění nádivkou tak, že kuře položíme na pracovní stůl a pečlivě oddělíme kůži od masa, abychom udělali pod ní místo pro nádivku.Pak naplníme ovocnou nádivkou prostor mezi kůži a masem kuřete, kůži opět natáhneme zpět do původního stavu. a zbytek nádivky můžeme vložít do dutiny kuřete.Pomocí asi 60 cm dlouhého bílého provázku kuře ovážeme.Vázat začneme na horní straně - od prsíček, pak přitáhneme klouby stehen k sobě a vázání zakončíme na spodní straně - na hřbetu.Rozpustíme zbývající množství másla a potřeme jim celé kuře, povrch ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kořením sumah (pokud je máme a použijeme). Kuře položíme na máslem vytřený pekáček, pekáček s kuřetem vložíme do středu vyhřáté trouby (190°C) a zprudka je opečeme během 20-25 minut.Pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme dále asi hodinu.V průběhu pečení vščak sledujeme stav kuřete a po určité době píchneme špičkou nože do nejsilnější části kuřecího stehna - pokud vytéká čistá tj. nekrvavá šťáva, je kuře již upečené.Jestli tomu tak není, pokračujeme v pečení ještě po několik minut a opět provedeme zkoušku napíchnutím stehna.Upečené kuře vyjmeme z trouby a odstraníme provázek, vložíme je na podávací mísu a polijeme je vypečenou šťávou.Podáváme ozdobené petrželkou.
Instrukční VIDEO:How To Make Persian Chicken
- instruktážní video ze stránky videojugBETA
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME