Jamieho špičková kuřecí prsíčka nadívaná houbami a pečená v listovém těstě podle táty
(
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 184, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 4 x 200 g kuřecích prsíček bez kůže
  • 170 g čerstvých hub, jakékoliv kombinace
  • olivový olej
  • 1 - 2 stroužky česneku, oloupané, jemně nasekané
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř
  • 1 hrst nasekané petrželové natě
  • 1 x 500 g balíček listového těsta
  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 vrchovaté lžíce hrubé hořčice
  • 1 velká sklenice bílého vína
  • 140 ml smetany na šlehání

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 200°C (plyn 6).
  • Rozkrájíme houby - polovinu nahrubo, polovinu najemno a doo horké pánve nalijeme trochu olivového oleje a pomalu smažíme česnek s houbami, asi 10 minut.
  • Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme sekanou petrželku, necháme vychladnout.
  • Kuřecí prsa položíme vnější stranou na prkénko a opatrně do nich nařízneme kapsy - hlavně je nesmíme proříznout, neboť kapsy naplníme studenou houbovou směsí.
  • Poprášíme trochu vál hladkou moukou a válečkem listové těsto rozválíme na tlouštku něco přes půl centimetru, do obdélníku asi 45 cm dlouhého a 20 cm širokého.
  • Placku rozřízneme po délce na čtyři stejné pruhy a ty pak omotáme kolem porcí masa s nádivkou.
  • Pásek těsta vineme mírně přes sebe, aby se porce těstem obalila (vypadá to jako kremrole), pak těsto trochu potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 35 minut.
  • Příprava hořčičné omáčky:
  • Zatím co se kuře peče, dáme hořčici, bílé víno do horké pánve, promícháme a trochu odvaříme, hlavní je, aby se vypařila vůně alkoholu.
  • Přidáme smetanu a pomalu vaříme, až do chvíle, kdy se začne již zahušťovaná omáčka držet na oblé části obrácené lžíce.
  • Sundáme z ohně a podle chuti dosolíme.
  • Každou kuřecí rolku opatrně rozřízneme na tři části a podáváme s trochou omáčky a - pokud máme rádi - s pár kapkami olivového oleje.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]