Jamieho kuře s fenyklem, tymiánem a citrónem pečené v solném krunýři
(
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 kuře o hmotnosti asi 2 kg
  • 3 kg hrubé kamenné soli
  • 8 vrchovatých lžic celých semínek fenyklu
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 2 přepůlené citrony
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 8 stroužků česneku, rozmačkaných i se slupkou
    Přílohy: chléb, zelenina a bílé víno, případně křen smíchaný s kysanou smetanou nebo majónéza s bazalkou.

    Postup přípravy:
  • Všechnu sůl nasypeme do mísy, přidáme fenyklová semínka, citrónovou šťávu (kůru si uschováme), kuličky pepře a sklenici vody a vše smícháme.
  • Ve hmoždíři rozmačkáme tymián a přidáme pár šplíchanců oleje, promicháme a ochuceným olejem potřeme kuře ze všech stran.
  • To co nám zůstane, nalijeme dovnitř kuřete, přidáme petrželku, česnek a vymačkané půlky citrónů.
  • Kuře musí být tak nacpané, aby se dovnitř nedostalo ani zrnko soli.
  • Vezmeme čtyři dlouhé pruhy alobalu a položíme je přes sebe, tak aby vznikl čtverec o straně asi jeden metr.
  • Na alobal vyklopíme z mísy asi třetinu soli a rozprostřeme ji na tloušťku 2 cm.
  • Nahoru na sůl položíme kuře a zbytkem soli pak oplácáme kuře shora i ze stran; sůl je trochu vlhká, tak by se na kuře měla chytat, ale hlavně, aby kuře němělo děravou kůži.
  • Opatrně zvedneme okraje alobalu ze stran a nahoře ho zmuchláme a přebytečný alobal můžeme odtrhnout (používá se hlavně proto, aby sůl držela pohromadě, než ztvrdne).
  • Alobalový balík s kuřetem vložíme do předehřáté trouby na 200°C (plyn stupeň 6) a pečeme 2 hodiny.
  • Pak je vyndáme a necháme 15 minut odpočinout, pak všechno přeneseme na stůl.
  • Přidáme jeden nebo dva opravdu dobré zeleninové saláty, trochu chleba a láhev bílého vína.
  • Roztrhneme obal a rozbijeme slaný pancíř a když odpadne (velmi lehce) objeví se fantasticky voňavé kuře.
  • Stáhneme kůži a natrháme maso z prsíček a stehen, to je naprostá dokonalost.
  • Ještě lepší je s křenem s míchaným s kysanou smetanou nebo domácí bazalkovou majonézou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]