Jamieho kuře pečené v kastrolu se sladkokyselou omáčkou
(
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 179, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 kuře o hmotnosti asi 2 kg
  • mořská sůl a mletý černý pepř
  • 1 hrst hrubě sekané petrželky
  • 4 oddenky zázvoru, velké jako palec, nastrouhané i se slupkou
  • 2 červené papriky, rozpůlené bez semínek
  • 4 červené cibule
  • 2 čerstvé chilli papričky, rozpůlené
  • 1 zralý ananas, bez kůry, rozčtvrcený a nasekaný
  • 1 lžíce drcených fenyklových semínek
  • olivový olej
  • 2 lžíce cukru
  • 6 lžic octa balsamico
    Přílohy: smažené čínské nudle, rýže

    Postup přípravy:
  • Kuře pořádně osolíme zevnitř i zvenku, a dutinu vycpeme směsí petrželky a zázvoru.
  • Na pekáč rozložíme chilli, ananas a drcený fenykl a zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše protřeseme, aby se zelenina důkladně promastila.
  • Na zeleninu položíme kuře, trochu je taky potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 190°C (plyn stupeň 5) asi 1,5 hodiny.
  • Kuře je hotové, když se dají lehce vytáhnout stehenní kosti.
  • Z upečeného kuřete vylijeme do kastrolu vypečenou šťávu, ptáka položíme na talíř s polovinou zeleniny a ananasu, a zatím než uděláme omáčku je necháme 5 minut odležet.
  • Zbývající zeleninu a ananas z kastrolu vložíme do mixéru, přisypeme cukr, přidáme ocet balsamico, a můžeme malinko dosolit.
  • Vše rozmixujeme na hladkou omáčku, zředíme trochou vroucí vody - pokud je třeba.
  • Aby byla omáčky ještě jemnější, můžeme ji přecedit, přes hrubé síto a podle chuti ještě dosolíme.
  • Podáváme s zprudka smaženými čínskými nudlemi nebo v páře vařenou rýží.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]