Jamieho kuře v krunýři z mouky a vody
(
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 176, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Kuřetem v krunýři - jistě uděláme radost svým přátelům přesto, že se z počátku budou divit, když přineseme na stůl a položíme doprostřed stolu podivnou hroudu těsta. Je to působivý kousek, ale hlavně odzkoušený způsob přípravy kuřete, neboť maso uvnitř pevného krunýře z těsta se dusí ve vlastní šťávě, až je neuvěřitelně měkké a vůně z bylinkové marinády nemohou nikudy uniknout; tak tu zůstanou. Nejvýhodnější je takto péci malá jarní kuřátka (poussin), ale můžeme použít i větší ptáky. Dvoukilového však musíme dělat asi dvě hodiny. Těsto se nejí!
Suroviny pro 4 porce:
  • 900 g hladké mouky
  • 2 větší citróny
  • 2 hrstí lístků šalvěje, natrhané
  • 8 stroužků česneku
  • 8 lžíc olivového oleje
  • mořská sůl a mletý černý pepř
  • 4 menší kuřátka
    Přílohy: brambory a zelenina

    Postup přípravy:
  • Mouku nasypeme do velké mísy a přimícháme asi 500 ml vody.
  • Vodu přiléváme postupně, až vznikne pružné, tvárné a nelepivé těsto.
  • Mísu přikryjeme a necháme odležet, než připravíme kuřata.
  • Škrabkou na brambory (nebo zeleninu) nahoblujeme kůru ze dvou citrónů a rozmačkáme ve hmoždíři se šalvějí, tymiánem a česnekem (když nemáme hmoždíř, použijeme kovovou misku a váleček na těsto).
  • Přilijeme olivový olej, hodně osolíme a opepříme. (Tato voňavá marináda se obecně hodí na každé maso).
  • Marinádou potřeme kuřata ze všech stran a také zevnitř.
  • Hoblinky citrónové kůry nakrájíme na plátky a do každého kuřete strčíme jeden nebo dva.
  • Troubu vyhřejeme na 220°C (plyn na stupeň 7).
  • Těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na placku tlustou asi půl centimetru.
  • Do těsta kuřatka pěčlivě zabalíme, až vzniknou čtyři vzduchotěsné balíčky.
  • Necháme je pět minut ležet, a pak ve vyhřáté troubě pečeme asi 1 hodinu.
  • Slupka z těsta ztvrdne, pára se drží vevnitř a kuřátka pustí dobrou šťávu.
  • Po upečení necháme kuřátka 15 minut odležet, pak je přeneseme na stůl a před hosty koule rozloupneme.
  • Vyvalí se úžasná vůně, oči hostů a také spousta voňavé páry z kuřátek.
  • Podáváme jednoduše s bramborami a zeleninou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]