Kuře plněné zelím s drbáky
(Recept od pana Františka Bzonka, zařazeno do DDK v listopadu 2005)

Suroviny:
  • 1 kuře (cca 1 kg = lépe se propeče)
  • 1 sklenice kysaného zelí (lepší je sterilované v sladkokyselém nálevu)
  • sůl
  • pikantní koření ("Zlaté kuře" apod.)
    Příloha: knedličky drbáky
    Postup přípravy:
  • Kuře omyjeme, osolíme a okořeníme pikantní kořenící směsí (tak jak komu chutná) svrchu i zevnitř.
  • Kysané zelí přisladíme (použijeme-li sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu, není nutno sladit), vymačkáme a celý obsah sklenice napěchujeme do kuřete a kuře zašijeme.
  • Vodu ze zelí vlijeme do pekáče, můžeme přidat pro lepší chuť máslo, vložíme kuře, nejprve prsíčky dolů a pečeme cca 45 min při 200°C.
  • Když jsou zádíčka opečena otočíme prsíčka nahoru a dopékáme dozlatova.
  • Jaklmile je kuře hotové, zelí vyjmeme a promícháme s výpekem.
  • Jako přílohu použijeme bramborové knedlíky.
  • Kuře naporcujeme, zelí klademe na talíř přímo na knedlíky - drbáky. Potom už si jen pochutnáváme.
    nahoru

    Drbáky jinak
    (Recept od pana Františka Bzonka, zařazeno do DDK v listopadu 2005)
    Knedlíčky drbáky - jsou vynikající náhradou za jihočeské drbáky (či bosáky). Oproti nim dobře sají šťávy z pečených mas. Vynikající příloha ke kachně, huse, vepřovému masu, kuřeti apod. Když jsem recept zkoušel, příliš jsem v úspěch nedoufal. Natrhané rohlíky a jemně nastrouhané brambory jsem krátce hnětl rukama a pak směs důkladně promíchal pomocí ručního ponorného mixeru. Těsto bylo za chvíli hladké a při vaření se nerozpadalo. Počkal jsem až knedličky vyplavaly na hladinu osolené vroucí vody. Také jsem vyzkoušel z části tohoto jednoduchého těsta usmažit placičky - jakési rohlíkové bramboráčky. Měly jemnou, velmi dobrou chuť.
    Suroviny:
  • 5 - 6 středně velkých syrových moučných brambor, nastrouhaných najemno
  • 5 - 6 rohlíků
    Postup přípravy:
  • Obecně dáme na jednu bramboru jeden rohlík.
  • Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a rohlíky do nich rozdrobíme.
  • Vše ručně velmi dobře prohněteme, aby se brambory dobře spojily s rohlíky.
  • Podle chuti případně přisolíme a tvoříme kuličky o průměru cca 3 - 4 cm.
  • Než začneme tvořit kuličky, zkusíme vložit jednu do mírně osolené vroucí vody; jestliže se knedlíček rozpadá, musíme těsto ještě prohníst!
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]