Pečená lepkavá kuřecí stehýnka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 809, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:
  • 16 kuřecích stehýnek
  • sůl a pepř
    Na marinádu:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 425 ml rajského protlaku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu nebo mateřidoušky
  • 1 lžička oregana
  • špetka semínek fenyklu
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce dijónské hořčice
  • špetka mleté skořice
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička chilli koření (vločky)
  • 2 lžíce černého sirupu - melasy
    Na ozdobení: malá rajčátka a listy celeru

    Postup přípravy:
  • Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm, asi během 10 minut, osolenou cibulku a česnek.
  • Přidáme rajčata, sušené bylinky, fenykl, vinný ocet, dijónskou hořčici, skořici, hnědý cukr, chilli a sirup - melasu.
  • Dosolíme, opepříme a přivedeme k varu, pak plamen zmírníme a necháme kapalinu během 15 minutového varu částečně odpařit.
  • Kuřecí stehýnka vložíme do přiměřené nádoby nebo PE-sáčku a pokryjeme je zahuštěnou omáčkou.
  • Křídýlka necháme marinovat nejméně 3 hodiny nebo co nejdéle za občasného otáčení.
  • Marinovaná křídylka rozložíme na plech a pečeme při 220°C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 190°C a dopečeme během dalších 20 minut.
  • Během pečení podléváme šťávou nebo horkým vývarem.
  • Podáváme horké, na talíři ozdobené listy celeru a celými malými rajčaty.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]