Jamieho lahodné pečené kuře
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 184, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 1 velké kuře (1,8 kg a více)
  • 1 velký citrón
  • 8 velkých plátků prorostlé slaniny typu prosciutta nebo parmské šunky
  • 1 - 2 stroužky česneku, na plátky
  • 2 vrchovaté lžíce čestvého tymiánu, nadrobno nasekaný
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g změklého másla
  • 1 kg předvařených brambor, oloupané a nakrájené
  • 1 velký celer, očištěný
  • 200 ml bílého vína

    Postup přípravy:
  • Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C.
  • Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem, prsty oddělíme jeho kůži od masa.
  • Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou.
  • Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru.
  • Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián, osolíme, opepříme a smícháme s máslem.
  • Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou a důkladně maso směsí promasírujeme.
  • Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly.
  • Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete.
  • Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.
  • Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky, celer nakrájíme taky na stejně velké kousky.
  • Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem.
  • Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče.
  • Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny.
  • Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout.
  • Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem.
  • Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]