Jamieho vánoční pečená kuřátka
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum, 2000)
Suroviny:1 malé kuře na každou osobu4 ks kořene petržele
Na náplň3/4 kg brambor uvařených brambor2 stroužky česneku na kuřekoření: šalvěj, rozmarýn, větvička tymiánu bez tvrdých větviček, větvička rozmarýnusůl a pepřolivový olej
Postup přípravy:Petržel nakrájíme na délku asi na 4 - 6 dílu podle velikosti kořene a koření vložíme do mísy.Zvlášť uvaříme brambory a nasypeme do mísy s kořením a necháme vychladnout.Přidáme sůl, pepř, česnek a hodně olivového oleje a vše dobře promísíme.Všechno kromě petržele nacpeme do kuřat a svážeme jim nožičky.Kousky petržele dovnitř kuřete nedáváme, ale položíme vedle něho na plech, aby se upekla zvlášť.Naplněné kuře se svázanými nožičkami můžeme ještě skrz naskrz propíchnout větvičkou rozmarýnu.Kuřata ještě osolíme, položíme je na pekáč, kolem rozložíme petržel a stroužky neloupaného česneku. Pečeme zprudka 45 minut při 225°C.
ZPĚT do kapitoly
HOME