Jamieho vánoční pečená kuřátka
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum, 2000)

Suroviny:
  • 1 malé kuře na každou osobu
  • 4 ks kořene petržele
    Na náplň
  • 3/4 kg brambor uvařených brambor
  • 2 stroužky česneku na kuře
  • koření: šalvěj, rozmarýn, větvička tymiánu bez tvrdých větviček, větvička rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • olivový olej

    Postup přípravy:
  • Petržel nakrájíme na délku asi na 4 - 6 dílu podle velikosti kořene a koření vložíme do mísy.
  • Zvlášť uvaříme brambory a nasypeme do mísy s kořením a necháme vychladnout.
  • Přidáme sůl, pepř, česnek a hodně olivového oleje a vše dobře promísíme.
  • Všechno kromě petržele nacpeme do kuřat a svážeme jim nožičky.
  • Kousky petržele dovnitř kuřete nedáváme, ale položíme vedle něho na plech, aby se upekla zvlášť.
  • Naplněné kuře se svázanými nožičkami můžeme ještě skrz naskrz propíchnout větvičkou rozmarýnu.
  • Kuřata ještě osolíme, položíme je na pekáč, kolem rozložíme petržel a stroužky neloupaného česneku.
  • Pečeme zprudka 45 minut při 225°C.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]