Kuře v zelí - Pile s zele
(Makedonský recept od Jakuba Sochora z Prahy, červen 2003, balkánská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kuře, nebo 4 chlazená stehýnka
  • 1 hlávka zeli
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • ochucovadlo modrá vegeta
  • 4 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • 200 - 300 ml vody

    Postup přípravy:
  • Pokud máme kuře živé, tak ho chytneme, zabijeme, opaříme, oškubeme, vyvrhneme a roztrháme na menší kousky.
  • Vnitřnosti potřebovat nebudeme, necháme je na polévku.
  • Možná bude snažší si rovnou pořídit chlazená stehýnka, která ještě rozdělíme na menší kousky a prosolíme.
  • Nakrájíme cibuli a rajčata, třeba na kolečka a taky zeli - zelí nakrájíme na větší kusy.
  • Vezmeme pekáč, nejlépe větší a nakonec to může být i plech a na dno rozprostřeme kousky kuřete.
  • Na kuře navrstvíme cibuli s rajčaty a zel, každou vrstvu prosypeme vegetou až budeme mít na pekáči docela slušný kopec zelí.
  • Vůbec se nebojíme, . . . až je z toho pořádný Říp.
  • Ještě vrstvy na plechu prolijeme olejem, podlijeme vodou, aby se to z počátku nepřipeklo a vložíme do rozpálené trouby předehřáté na 200°C.
  • Pečení průběžně kontrolujeme a sem tam to trochu prohrábneme, aby se nahoře zelí nepřipalovalo.
  • Po upečení můžeme před podáváním nahoru na zelí dát ještě trochu bílého jogurtu a papričky.
  • Misto rajčat můžeme použít i kečup.
  • Podáváme k tomu bílý chléb, ale ten náš - český taky není špatný.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]