Kuře v zelí - Pile s zele
(Makedonský recept od Jakuba Sochora z Prahy, červen 2003, balkánská kuchyně)
Suroviny:
1 kuře, nebo 4 chlazená stehýnka1 hlávka zeli1 cibule1 paprikaochucovadlo modrá vegeta4 lžíce oleje2 rajčata200 - 300 ml vody
Postup přípravy:Pokud máme kuře živé, tak ho chytneme, zabijeme, opaříme, oškubeme, vyvrhneme a roztrháme na menší kousky.Vnitřnosti potřebovat nebudeme, necháme je na polévku.Možná bude snažší si rovnou pořídit chlazená stehýnka, která ještě rozdělíme na menší kousky a prosolíme.Nakrájíme cibuli a rajčata, třeba na kolečka a taky zeli - zelí nakrájíme na větší kusy.Vezmeme pekáč, nejlépe větší a nakonec to může být i plech a na dno rozprostřeme kousky kuřete.Na kuře navrstvíme cibuli s rajčaty a zel, každou vrstvu prosypeme vegetou až budeme mít na pekáči docela slušný kopec zelí.Vůbec se nebojíme, . . . až je z toho pořádný Říp.Ještě vrstvy na plechu prolijeme olejem, podlijeme vodou, aby se to z počátku nepřipeklo a vložíme do rozpálené trouby předehřáté na 200°C.Pečení průběžně kontrolujeme a sem tam to trochu prohrábneme, aby se nahoře zelí nepřipalovalo.Po upečení můžeme před podáváním nahoru na zelí dát ještě trochu bílého jogurtu a papričky.Misto rajčat můžeme použít i kečup.Podáváme k tomu bílý chléb, ale ten náš - český taky není špatný.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME