Asijská pečená kuřecí křidýlka (2)
Kuřecí křidýlka - jsou obecně po celém světě oblíbená. Prodávají se chlazená, mražená, i ve větších baleních v každém supermarketu a jsou téměř všude relativně levná. Dají se chutně připravovat na mnoho způsobů: dušená, pečená, zapečená, zadělávaná a přirozeně i zvlášť jako jednoduchá a pikantní ve východoasijském stylu. Recepty jsem vybral z kuchařské knihy kanadských katolických paní "Treasures Family Recipes", z kapitoly "Meats and Casseroles". Je to kuchařská sbírka oblíbených, odzkoušených a často připravovaných domácích receptů - tzv. "rodinných pokladů", z domácností po celé Kanadě. Tentokrát jsou to asijské recepty od farních kuchařek ze dvou kostelů kanadských provincií Manitoba a Ontario. V 29 milionové Kanadě, jako na celém severním americkém kontinentě, žije početná východo- a jihoasijská menšina (2001: 1,03 mil. Číňanů a 73 tis. Japonců, 600 tis. ostatní) a více-méně modifikovaná asijská kuchyně zde zapustila kořeny, jako ostatně všude ve světe.
Japonská kuřecí křidýlka - Japanese Chicken Wings
(Treasured Family Recipes, recept od Mary, Mother of the Church Parish, Winipeg, Manitoba, Kanada)
Suroviny pro 4 - 6 porcí:
  • 1,3 kg kuřecích křidýlek
  • 1 vajíčko, rozšlehané
  • 1 šálek mouky
  • 1 šálek rozpuštěného másla
  • 3 lžíce vody
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1/2 šálku octa
  • 1 lžička ochucovadla (vegeta, glutamát a pod.)
  • 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
    Na polévání při pečení:
  • 3 lžíce sójové omáčky

    Postup přípravy
  • Křidýlka rozkrojíme v kloubu na poloviny, kousky ponoříme do mírně rozšlehaného vajíčka a pak obalíme v mouce.
  • Osmažíme na másle do tmavě hnědé barvy a do křupava.
  • Osmažená křidýlka vyjmeme a naskládáme do mělké zapékací misky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C po dobu 30 minut a během pečení je poléváme sójovou omáčkou.
    nahoru

    Čínská kuřecí křidýlka - Chinese Chicken Wings
    ("Treasured Family Recipes", recept z fary kostela St. Theresa, Ear Falls, Ontario, Kanada, čínská kuchyně)
    Suroviny:
  • 2,5 až 3 kg kuřecích křidýlek (špičaté konečky odstřihneme)
    Na marinádu:
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1 šálek sójové omáčky
  • 1/4 lžičky česnekového prášku nebo 2-3 stroužky utřeného česneku
  • 1/4 lžičky nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1/4 lžičky ochucovadla (vegeta, glutamát pod.)

    Postup přípravy:
  • Připravíme marinádu smícháním všech uvedených surovin a nalijeme ji na křidýlka a necháme je přes noc odležet v chladu.
  • Pak jen upečeme na zapékací misce při 200 °C, asi 1/2 hodiny a pak je doděláme při 180°C další 15 až 30 minut (podle typu trouby).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]