Kuřecí stehýnka s omáčkou z červeného vína
("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001)
Suroviny:4 kuřecí stehýnka60 g slaniny, nakrájené na kostičky12 malých cibulek, oloupané120 g žampionů4 lžičky přepuštěného másla1 stroužek česneku, na kostičky100 g celeru1 karotka1 snítka tymiánu1 snítka zelené petrželky400 ml červeného vína100 ml drůbežího vývaručerstvě mletý bílý pepřcukr, sůl50 ml koňaku
Příloha:: brambory, rýže
Postup přípravy:Stehýnka v kloubu oddělíme, posolíme, opepříme.Pokrájenou slaninu osmahneme na pánvi ke slanině přidáme cibulku s cukrem a krátce osmahneme, až cibulka zesklovatí. Pak cibulku i slaninu z pánve vybereme a do zbytku tuku po slanině přidáme máslo.Máslo rozehřejeme a vložíme do něj stehýnka a ze všech stran opečeme, přidáme koňak a z poloviny necháme šťávu vyvařit.K masu na pánvi přidáme nakrájený česnek, opečenou slaninu, tymián, majoránku, žampiony, celer, karotku a zelenou petrželku.Zalijeme polovinou červeného vína, pánev zakryjeme a dusíme 12 - 15 minut.Pak maso z pánve vybereme a do šťávy se zeleninou přilijeme zbytek červeného vína a 10 minut povaříme.Přilijeme drůbeží vývar a omáčku necháme z poloviny vyvařit.Ještě ochutíme solí, pepřem, vložíme stehýnka a vše spolu krátce prohřejeme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME