Plněný kuřecí řízek s utajenou adžikou
(Ze stránky Koření od Antonína,1992)

Suroviny:
  • 4 plátky větších kuřecích prsou
  • 100 g nízkotučného sýra na smažení
  • 100 g šunky
  • směs koření "Adžika" od Antonína
  • olej na smažení
    Na obalení:
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka (na 2 vejce)
  • sůl
  • strouhanka
    Příloha: brambory na různý způsob

    Postup přípravy:
  • Plátky větších kuřecích prsou opatrně naklepeme přes fólii na tenké pláty.
  • Nízkotučný sýr nakrájíme na čtyři stejně velké plátky, opláchneme vodou a hustě z obou stran posypeme směsí koření "Adžika".
  • Na polovinu kuřecích prsou položíme sýr a šunku a překlopíme, okraje jemně naklepeme a "přilepíme" maso k sobě.
  • Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném a osoleném vajíčku nastaveném mlékem a strouhance.
  • Dáme do chladničky na cca 1 - 4 hodiny odležet pak vyjmeme z chladničky obalíme ještě jednou ve vajíčku a smažíme na oleji dozlatova.
  • Podáváme s gratinovanýmic brambory, bramborovým salátem, kaší nebo jen s brambory:

    Postup přípravy gratinovaných brambor:
  • 1 kg středních, stejně velkých brambor oškrábeme a opláchneme ve studené vodě.
  • Jednotlivé brambory nakrájíme podélně na slabé plátky ale nerozdělujeme (brambory musí držet tvar).
  • Opatrně naskládáme do zapékací misky, každý brambor zvlášť osolíme, okořeníme „Provensálkou“ směsí a zakápneme olejem.
  • Odkryté pečeme při 180 – 200 °C cca 15 – 20 minut, až vršek brambor zčervená.
  • Zalijeme 1 šlehačkou a při stejné teplotě dopečeme (15 – 20 minut).
  • (Šlehačka se nesmí úplně vypéci, aby brambory nebyly suché.)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]