Plněný kuřecí řízek s utajenou adžikou
(Ze stránky Koření od Antonína,1992)
Suroviny:4 plátky větších kuřecích prsou100 g nízkotučného sýra na smažení100 g šunkysměs koření "Adžika" od Antonínaolej na smažení
Na obalení:hladká mouka2 vejce50 ml mléka (na 2 vejce)sůlstrouhanka
Příloha: brambory na různý způsob
Postup přípravy:Plátky větších kuřecích prsou opatrně naklepeme přes fólii na tenké pláty.Nízkotučný sýr nakrájíme na čtyři stejně velké plátky, opláchneme vodou a hustě z obou stran posypeme směsí koření "Adžika".Na polovinu kuřecích prsou položíme sýr a šunku a překlopíme, okraje jemně naklepeme a "přilepíme" maso k sobě.Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném a osoleném vajíčku nastaveném mlékem a strouhance.Dáme do chladničky na cca 1 - 4 hodiny odležet pak vyjmeme z chladničky obalíme ještě jednou ve vajíčku a smažíme na oleji dozlatova.Podáváme s gratinovanýmic brambory, bramborovým salátem, kaší nebo jen s brambory:
Postup přípravy gratinovaných brambor:
1 kg středních, stejně velkých brambor oškrábeme a opláchneme ve studené vodě.Jednotlivé brambory nakrájíme podélně na slabé plátky ale nerozdělujeme (brambory musí držet tvar). Opatrně naskládáme do zapékací misky, každý brambor zvlášť osolíme, okořeníme „Provensálkou“ směsí a zakápneme olejem.Odkryté pečeme při 180 – 200 °C cca 15 – 20 minut, až vršek brambor zčervená.Zalijeme 1 šlehačkou a při stejné teplotě dopečeme (15 – 20 minut). (Šlehačka se nesmí úplně vypéci, aby brambory nebyly suché.)
ZPĚT do kapitolyHOME