Kuřecí prsíčka na houbách a estragonu dle Nero Wolfa
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfa", české vydání strana 186, Paseka Litomyšl 1996)

Suroviny pro porce:
  • 2 rozpůlená kuřecí prsíčka (nejlépe z kuřat vykrmených borůvkami !!)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 5 lžic másla
  • 1 lžíce drobně pokrájené šalotky
  • 250 g na plátky nakrájených žampiónů
  • 1 lžička čerstvého sekaného estragonu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku bílého vína
  • 1 šálek tučné smetany
  • citrónová šťáva

    Postup přípravy:
  • Kuřecí prsíčka osolíme a opepříme.
  • V litinovém pekáči rozpustíme máslo a na zpěněném asi minutu osmažíme šalotku, přidáme houby s estragonem a restujeme další 2 minuty (nenecháme zhnědnout).
  • Do pekáče vložíme kuřecí prsa a rychle obalíme restovanou směsí.
  • Z papíru na pečení vystřihneme tvar odpovídající dnu nádoby potřeme máslem, položíme kuřecí směs na máslo, pekáč zakryjeme poklicí a dáme trouby.
  • Pečeme sedm minut až se maso po stisknutí prstem opět pružně nazvedne.
  • Potom prsíčka přendáme na mísu a udržujeme v teple.
    Příprava smetanové omáčky z výpeku:
  • Do pekáče nalijeme kuřecí vývar a na prudkém ohni ho vyvaříme do hustoty sirupu.
  • Přidáme smetanu, rychle přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  • Omáčkou přelijeme pak kuřecí prsíčka a ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]