Papiloty z kuřecích prsíček Nero Wolfa
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfa, české vydání str. 168, Paseka Litomyšl 1996)
Suroviny pro 4 porce:2 ks kuřecích prsíček1/2 šálku hladké mouky5 lžic přepuštěného másla1 lžíce sekané šalotky100 g žampiónů nakrájených na plátky1/2 šálku suchého bílého vína1/2 šálku kuřecího vývaru1/2 šálku tučné smetanypár kapek citrónové šťávy1 lžíce sekané petrželkysůl a bílý pepř
Postup přípravy:Kuřecí prsíčka oddělíme, případně vykostíme a rozklepeme do oválného tvaru.Poprášíme moukou (přebytečnou oklepeme), osolíme a opepříme.V pánvi zahřejeme přepuštěné máslo, minutu nebo dvě v něm osmažíme šalotku a přidáme houby.Pak houby shrneme stranou a na volné místo vložíme plátky prsíček.Restujeme tři minuty po každé straně, velmi opatrně, aby se nepřipálily, pak přemístíme je na vyhřátý talíř.Na pánev nalijeme víno s kuřecím vývarem, zvýšíme plamen a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu.Pak zmírníme plamen, přidáme smetanu a mícháme až začne omáčka nepatrně houstnout.Po odstavení ochutnáme a opepříme případně přisolíme, přidáme pár kapek citrónové šťávy a promícháme.Z pergamenového papíru vystřihneme čtyři kruhy na "papillote". Potřeme je máslem a doprostřed každého kruhu položíme naše "suprémes", přelijeme lžící omáčky a posypeme petrželkou.Papír přeložíme a okraje zajistíme, papillotes dáme na plech a pečeme 12 minut, až se papír nafoukne a lehce zhnědne.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME