Papiloty z kuřecích prsíček Nero Wolfa
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfa, české vydání str. 168, Paseka Litomyšl 1996)

Suroviny pro 4 porce:
  • 2 ks kuřecích prsíček
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 5 lžic přepuštěného másla
  • 1 lžíce sekané šalotky
  • 100 g žampiónů nakrájených na plátky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • sůl a bílý pepř

    Postup přípravy:
  • Kuřecí prsíčka oddělíme, případně vykostíme a rozklepeme do oválného tvaru.
  • Poprášíme moukou (přebytečnou oklepeme), osolíme a opepříme.
  • V pánvi zahřejeme přepuštěné máslo, minutu nebo dvě v něm osmažíme šalotku a přidáme houby.
  • Pak houby shrneme stranou a na volné místo vložíme plátky prsíček.
  • Restujeme tři minuty po každé straně, velmi opatrně, aby se nepřipálily, pak přemístíme je na vyhřátý talíř.
  • Na pánev nalijeme víno s kuřecím vývarem, zvýšíme plamen a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu.
  • Pak zmírníme plamen, přidáme smetanu a mícháme až začne omáčka nepatrně houstnout.
  • Po odstavení ochutnáme a opepříme případně přisolíme, přidáme pár kapek citrónové šťávy a promícháme.
  • Z pergamenového papíru vystřihneme čtyři kruhy na "papillote".
  • Potřeme je máslem a doprostřed každého kruhu položíme naše "suprémes", přelijeme lžící omáčky a posypeme petrželkou.
  • Papír přeložíme a okraje zajistíme, papillotes dáme na plech a pečeme 12 minut, až se papír nafoukne a lehce zhnědne.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]