Kuřecí závitky plněné karotkou
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, str. 66)
Suroviny:700 g tj. 2 celá kuřecí prsa4 ks menších karotekcitrónový pepř2 lžičky másla nebo rostlinného tuku3 lžíce suchého bílého vína2 lžíce vody1/4 lžičky celerové soli150 g jemně na plátky nakrájeného celeru1 lžíce studené vody2 lžičky
(214 cal. na porci)
Příloha: brambory
Postup přípravy:Kuřecí prsa naporcujeme a šikovně je rozřízneme podélně (na motýlka), aby po rozklepání přes folii vznikly čtyři větší tenké pláty.Mrkev rozřízneme na osm kousků tj. na polovinu a pak každou na ještě na čtyři díly, až vzniknou poměrně úzké pásky.Tyto díly mrkve pak na pánvi pod pokličkou podusíme v malém množství vody asi 5 minut.Plátky rozklepaného kuřecího masa potřeme citrónovým pepřem, rozprostřeme na ně malé kousky másla (potečkujeme).Nahoru položíme nakrájené podušené plátky karotky a smotáme je do rolek; karotka maso mírně přesahuje.Rolky vložíme do kastrolu, potřeme nálevem připraveným z vína, vody a celerové soli.Kastrol zakryjeme poklicí a pečeme při 180°C po dobu 30-35 minut, případně i déle pokud je to nutné.Měkké závitky vyjmeme a odložíme na teplém místě, do výpeku přidáme vodu (zředíme asi na celkový objem 65 ml).
Příprava celerové omáčky:Plátky celeru blanžírujeme v malém množství vařící vody po dobu asi 3 minut.Mezitím si zvlášť připravíme směs škrobu a vody, kterou vmícháme do vody s celerem, varem zahustíme, až objevují bubliny; potom ještě asi 2 minuty povaříme.Připravenou omáčku nalijeme na ještě teplé porce kuřecích závitků.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME