Malé kuřecí kebaby pro lesothskou královnu
(Keith Floyd: "Floyd v Africe" - Království Lesotho", seriál BBC2 na TV MAX1, 2000, jihoafrická_kuchyně)
Království Lesotho - dříve Basutoland, je stát v Jižní Africe. Jeho jediným sousedem je Jihoafrická republika. Je členem Commonwealthu. Jméno Lesotho se dá přeložit jako „země lidí, kteří mluví jazykem Sotho“. Původními obyvateli území dnešního Lesotha byli Křováci. Objevili se zde v 1. tisíciletí př. n. l. V 8. století Křováky vytlačily bantuské kmeny, patřili mezi ně Zuluové, Matabeleové a Ngunové. V 19. století se zde objevil bojovný kmen Sothů. Lesotho je jedním z nejchudších států světa. Udržuje hospodářské styky se svým velkým vyspělým sousedem – Jihoafrickou republikou. Lesotho je důležitou zásobárnou pitné vody pro JAR, která zde vybudovala mnoho velkých přehrad. Mnoho Lesothanů nachází práci v jihoafrických dolech. K obdělávání se hodí jen malá část půdy. I přes tento nedostatek zemědělských ploch se více než polovina obyvatel země živí zemědělstvím. Pěstuje se hlavně kukuřice, čirok, pšenice a fazole. Chovají se ovce, skot a pro mohér angorské kozy. V zemi se nachází ložiska uhlí, zlata, drahých kamenů a nevyužívaná ložiska uranové rudy. Diamanty se hledají i ve vodách Oranžské řeky.V různých relativně krátkých obdobích zde vládla jako regentka královna Mamohato.
Poslední královna Lesotha Mamohatho Suroviny:
  • kuřecí maso bez kůže
    Marináda na maso: olej, tymián, česnek, pepř
    Na smaženky:
  • těsto z másla, mouky a vývaru
  • sladká kukuřice
  • zázvor
  • chilli
  • rajčata s tymiánem
  • cibule
  • zelené a červené papriky
  • česnek
    Na salát: okurky, ananas a ocet
    Příloha: smaženky s omáčkou a okurkovým salátem

    Postup přípravy:
  • Kuřecí maso napícháme na špejle a vložíme do marinády z oleje tymiánu, česneku, pepře a po odležení opečeme na rožni. Podáváme s rajčatovou omáčkou, smaženkami a salátem.
    Příprava rajčatové omáčky:
    Na rozehřátý olej na pánvi vhodíme cibuli, přidáme česnek a osmažíme.
  • Přilijeme předem připravenou rajčatovou omáčku z povařených a oloupaných rajčat s tymiánem, chilli a solí.
    Příprava smaženek:
  • Smaženky připravíme předem z těsta vymíchaného z mouky, kukuřice a vývaru.
  • Do vývaru vsypeme uvařenou sladkou kukuřici, přidáme jemně nakrájené zelené a červené chilli papričky, jemně nakrájený zázvor a česnek.
  • Vše dobře promícháme a vytvarujeme smaženky, které obalíme v mouce a osmažíme v oleji na pánvi.
    Příprava salátu:
  • Salát připravíme z nakrájených okurek, ananasu a octa.
  • Pokrm podáváme na talíři s omáčkou, na kterou je položeno maso a vedle je přiložena smaženka.
  • K tomu nabídneme lesothské královně výše uvedený sladkokyselý a velmi osvěžující okurko-ananasový salát.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]