Kuře na česneku z Kanady
(Juliána Fialová, "Mezinárodní kuchařka", strana 92, kanadská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kuře
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • mletá paprika
  • česnek
  • 1 šálek vývaru
  • 1/2 šálku sladké smetany
    Příloha: dušená zelenina, smažené brambory

    Postup přípravy:
  • Kuře rozdělíme na porce, potřeme solí a česnekem, obalíme v mouce s míchané s paprikou.
  • Opečeme na pánvi na másle, podlijeme polovinou vývaru a přikryjeme pokličkou a dusíme asi půl hodiny.
  • Přilijeme další vývar, dusíme dalších půl hodiny, zahustíme smetanou, pak dochutíme solí, pepřem a podáváme.
    »Tak a teď nezávazný společenský hovor, Honzo, říkal si podporučík, už předem ses rozhodl, že ji budeš vyslýchat až po večeři při sklence vína. "Nechcete si sundat sako?" zeptala se Zita. "Je tu dost teplo." Poděkoval a poslechl. "Tak se ptejte, pane Svobodo, ať mám to nejhorší za sebou. "Řekla to zpola vážně, zpola rozmarně. Ale no tak, čas a způsob výslechu si přece neurčuje svědek! "Jak je to kuře dělané? Moc mně chutná. "Zita zvedla udiveně obočí. "Netušila jsem, že jste za mnou přijel proto, abyste zjistil recept. Ale prosím, když chcete: porci kuřete potřete česnekem se solí, obalíte v hladké mouce, do které přidáte pepř a sladkou papriku, zprudka opražíte a pak dodusíte." Když viděla Svobodův zaujatý pohled, upřesnila recept. "Můžete to dělat na oleji, ale nejlepší je čisté máslo." Dívala se jak bude Svoboda reagovat. Nereagoval nijak, poděkoval a věnoval se jídlu.«

    (Břetislav Hodek, 1924, český autor detektivek, překladatel: "Případ dávno mrtvých kanonýrů", Praha 1987)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]