Zlaté kuře
(Ze stránek Koření od Antonína)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 celé kuře
  • sůl
  • směs koření "Chmeli suněli" od Antonína
    Na směs k potírání:
  • 1,5 lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžička medu
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1/2 malého citrónu
    Příloha: chléb, rýže, brambory, kaše, knedlíky

    Postup přípravy:
  • Celé kuře opláchneme a vložíme do hrnce s vodou (musí být ponořené), ve které jsme rozpustili dvě lžičky soli a jednu vrchovatou lžičku směsi koření "Chmeli suněli".
  • Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou vaříme do poloměkka (asi 25 minut).
  • Mezitím, předehřejeme gril nebo troubu na 230°C a v malém rendlíku připravíme směs na potírání - máslo (nikoliv margarin!), med, sůl a šťávu z 1/2 malého citrónu.
  • Smícháme a mírně zahřejeme, aby došlo k úplnému spojení všech ingrediencí.
  • Kuře vyjmeme z hrnce a vložíme na gril nebo do trouby na mřížku (nezapomeneme dát pod mřížku plech, aby zachytával odkapávající šťávu).
  • Za častého potírání směsí grilujeme až kůže získá zlatohnědou barvu; dle typu trouby asi tak během 20 - 30 minut.
  • Podáváme s chlebem, rýží, brambory, kaší, knedlíky.
    »Muž sedí doma na gauči, dívá se na televizi, a z kuchyně slyší manželku: "Co si dáš k večeři, miláčku? Kuřátko, hovězinku nebo jehňátko?" Muž odpoví: "Dík, dám si to kuřátko." "S tebou se nebavim, máš tam pomazánku! Já si povídám s kočkou." «
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]