Kuřecí kačatore - cacciatora
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál TV MAX1, díl třetí, 1999)
Cacciatora, alla neboli kačatore - znamená italsky "po myslivecku", tzn. připravíme pokrm s vínem, houbami, šalotkami, bylinkami a někdy i z rajčaty. V našem konkretním případě upečeme v troubě předem orestované kuře obložené různou zeleninou. Jsou však používány různé suroviny, například v "Treasures Catholic Ladies - Treasured Family Reciped" použili farní kuchařky pro svou "Chicken Cacciatore" vedle kuřete, ještě rajčatový protlak, červené víno, vinný ocet, oregano, žampiony, pepř, sůl, česnek, cibuli (podle farní kuchařky z Mount Carmel Church, Ontario), na jiné faře ("Our Lady of Peace, Saskatchewan.") kuchařka porce posypala moukou, a použila olej, sůl, pepř, podušená rajčata, celer, cibuli, zelený pepř a tymián. Postup je však vždycky stejný: kuře prudce osmahneme na oleji a pak vyjmeme. Ostatní suroviny vložíme do výpeku, krátce osmahneme a pak vrátíme kuřecí porce, podlijeme a dáme pod pokličkou do trouby na cca na 30 minut dusit, je nakonec zřejmé z následujícího receptu.
Suroviny na 6 porcí:
  • 1 kuře, naporcujeme
  • 1 cibule na hrubé kostičky
  • 1 paprika červená a zelená, na proužky
  • stroužek česneku, nasekaný
  • 1/3 šálku oleje
  • kečup nebo rajčatový protlak
  • 1/3 šálku kuřecího vývaru
  • sušené oregano
  • sůl, pepř
    Na ozdobu:
  • černé olivy
  • sýr ricotta nakrájený na plátky
  • čerstvá bazalka
    Příloha: těstoviny

    Postup přípravy:
  • Nahrubo nakrájenou cibuli a papriky dáme do misky přidáme nasekaný česnek.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a zde krátce do zahnědnutí osmažíme z obou stran osolené a opepřené porce kuřete.
  • Jako první vložíme na pánev stehýnka - ty potřebují dělat nejdéle, protože jsou nejsilnější.
  • Osmažené porce vyndáme z pánve stranou a do pánve po kuřeti nasypeme zeleninu, kterou zde osmahneme.
  • Můžeme přidat trochu oleje, pokud je pánev příliš suchá, také přidáme česnek a všechny ostřejší ingredience, pokud je máme rádi.
  • Když je zelenina již částečně hotová, položíme na ni porce kuřete a zalijeme je vývarem, aby se rozpustila na stěnách a dně připečená šťáva (pomůžeme ji trochu vařečkou) a zalijeme rajčatovou šťávu (nebo kečupem).
  • Přidáme sušené oregáno, zamícháme a chvíli povaříme pod pokličkou.
  • Pak vložíme do trouby na 20 minut při 180 °C; kuře je hotové, když po vpichu do stehýnka např. nožem vytéká bílá šťáva; pokud se objeví šťáva růžová, musíme kuře ještě aspoň na 10 minut vrátit do trouby.
  • Mezitím uvaříme těstoviny, dáme je na mísu, poklademe kuřecími porcemi a zalijeme rajčatovou šťávou se zeleninou.
  • Můžeme je ozdobit černými olivami, obložit plátky sýru typu ricotta a posypat čerstvou bazalkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]