Kuře s kokosovou omáčkou a se sambalem
(Soňa Čermáková, Jáva-Malang, 2000, indonéská kuchyně)
Sambal - je neodmyslitelným doplňkem většiny indonéských jídel. Připravuje se na dřevěných nebo kameninových kulatých a plýtkých třecích miskách s rovným dnem. Suroviny se trpělivě rozmačkávají a roztírají houpavým pohybem pomocí dřevěné nebo kamenné fajfkovitě zahnuté paličky. Sambal v indonéské kuchyni nahrazuje naši hořčici, křen, kysané okurky, neboť stupňuje chuť a vůni rýže, zeleniny i masa. V ústech pálí jako oheň, ale každý se k němu rád vrací a stává se na něm téměř "závislý". Jeho základem jsou chilli papričky, cayenský pepř, sardelová pasta aj. aromatické suroviny, jak je patrno z příkladů přípravy sambalu uvedených pod receptem v poznámkách DDK
Suroviny:
  • 1 ks kuřete na nakrájeného na porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky (galganu) - nahradíme oddenkem nastrouhaného zázvoru
  • 2 listy "salamu" - nahradíme 1 bobkovým listem
  • 3 listy citroníku - nahradíme citrónovou kůrou
  • 1 stonek citrónové trávy nebo lžíce "sereh prášku" - (sušená drcená citrónová tráva)- nahradíme citrónovou kůrou
  • kuřecí vývar
  • 0,5 litru kokosového mléka
  • sůl
  • olej na smažení

  • Příloha: rýže

    Postup přípravy:
  • Na pánvi lehce osmahneme cibuli, česnek a ostatní koření a přidáme rozporcované kuře.
  • Po chvíli podlijeme trochou vody nebo kuřecím vývarem např. z drůbků a dusíme až maso pustí šťávu.
  • Zalijeme kokosovým mlékem a stále mícháme, aby se mléko nesrazilo do okamžiku, než omáčka započne vřít.
  • Necháme mírně povařit až maso změkne., dochutíme do červena osmaženou cibulkou a podáváme s rýži a sambalem.

    Poznámky DDK:
  • Sambal z arašídů: - 60 až 120 g arašídů, 1/4 lžičky sardelové pasty,1 paprička chilli nebo 1/2 lžičky kayenského pepře, 1/2 listu bazalky, trochu cukru, sůl. Arašídy osmažíme v oleji a rozetřeme nebo rozmixujeme se všemi přísadami.
  • Sambal se sójovou omáčkou ("sambal kecab"): - 2 papričky chilli, 100 ml sójové omáčky, 1 velká cibule, šťáva z 1/2 citrónu . Všechny složky rozmixujeme nebo ještě lépe ručně zpracujeme na jemnou pastu. Podáváme k osmažené rýži.
  • Rybí sambal ("sambal terasi"): - 2 lžíce cayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty a nebo pasty z krevet, šťáva z 1/2 citrónu. Do jemné pasty nakonec vmícháme citrónovou šťávu a necháme ji rozležet.
  • Kokosový sambal ("sambal kelapa"): - 120 g zvlhčené kokosové moučky, 1 čerstvá paprika chilli nebo 1/2 lžičky cayenského pepře, 1/4 lžičky sardelové pasty, 1 list bazalky, trocha citrónové šťávy, malá špetka cukru, lžičky cibule, i malý stroužek česneku, sůl. Cibuli jemně nakrájíme, česnek rozetřeme, bazalku nasekáme. Všechny složky promícháme a necháme odležet.
    Další informace také najdeme v kuchařském lexikonu pod příslušným heslem sambal.

    Kokosové mléko - připravíme, když šálek strouhaného kokosu přelijeme 100 ml horké vody a po 5 minutách ho vymačkáme přes cedník. Podrobnosti jsou uvedeny v předpisu DDK v kapitole "Bylinky a koření" nazvaném "Příprava kokosového mléka". Kokosové mléko můžeme koupit již v plechovkách nebo krabičkách v některých supermarketech.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]