Kuře barbecue
(Z přílohy MF Dnes -"Magazín na víkend")Marináda s medem - uvedená v tomto následujícím receptu je vhodná obecně pro úpravu jakéhokoliv masa, zejména ryb, před grilováním. Med je svým složením jako stvořený do masových marinád a nátírek. Při pečení masa se uplatňuje jeho nasládlá, kořeněná chuť, spojená s následnou karamelizací. Med většinou ředíme vínem nebo pivem a touto směsí maso při pečení potíráme. Maso musíme hlídat a péci při nižší teplotě, aby se vytvořila nespálená, ale jen jemně zkaramelizovaná atraktivní kůrka.
Suroviny:1,5 kg kuře
Na marinádu:100 g oleje150 g citrónové šťávy1 1/2 lžičky nebo podle potřeby vody (do 50 ml)4 1/4 lžíce medu1 lžička tabasca2 lžičky sójové omáčky3 1/4 lžičky worcesteru
Příloha: brambory, chléb
Postup přípravy:
Příprava marinády:Všechny uvedené suroviny smícháme v malém kastrolku a přivedeme k varu.
Pečení kuřete:Kuře nasekáme na menší kousky a kůží dolů je naskládáme do pekáčku.Přelijeme horkou marinádou a necháme odležet několik hodin.Z pekáčku slijeme marinádu, vložíme do trouby předehřáté na 230° C a pečeme asi 25 minut.Pak zmírníme teplotu na 170°C, kuře otočíme kůží nahoru a pečeme dalších 25-30 minut až je povrch zlatavý.
ZPĚT do kapitolyHOME