Kuře barbecue
(Z přílohy MF Dnes -"Magazín na víkend")
Marináda s medem - uvedená v tomto následujícím receptu je vhodná obecně pro úpravu jakéhokoliv masa, zejména ryb, před grilováním. Med je svým složením jako stvořený do masových marinád a nátírek. Při pečení masa se uplatňuje jeho nasládlá, kořeněná chuť, spojená s následnou karamelizací. Med většinou ředíme vínem nebo pivem a touto směsí maso při pečení potíráme. Maso musíme hlídat a péci při nižší teplotě, aby se vytvořila nespálená, ale jen jemně zkaramelizovaná atraktivní kůrka.
Suroviny:
  • 1,5 kg kuře
    Na marinádu:
  • 100 g oleje
  • 150 g citrónové šťávy
  • 1 1/2 lžičky nebo podle potřeby vody (do 50 ml)
  • 4 1/4 lžíce medu
  • 1 lžička tabasca
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 3 1/4 lžičky worcesteru
    Příloha: brambory, chléb

    Postup přípravy:
    Příprava marinády:
  • Všechny uvedené suroviny smícháme v malém kastrolku a přivedeme k varu.
    Pečení kuřete:
  • Kuře nasekáme na menší kousky a kůží dolů je naskládáme do pekáčku.
  • Přelijeme horkou marinádou a necháme odležet několik hodin.
  • Z pekáčku slijeme marinádu, vložíme do trouby předehřáté na 230° C a pečeme asi 25 minut.
  • Pak zmírníme teplotu na 170°C, kuře otočíme kůží nahoru a pečeme dalších 25-30 minut až je povrch zlatavý.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]