BILL GRANGER

Bill Granger - je velmi populární australský kuchař, který vlastni v Sydney již tři restaurace - kavárny: "Bills" a "Bills Two" a "Billy Kwong". Pochází z Melbourn a již od mládí se zajímal o přípravu pokrmů. Donutilo ho k tomu to, podle jeho slov, že jeho maminka vařila hrozně a on měl jídlo rád. Když pak odešel na uměleckou školu do Sydney a zde si přivydělával i jako číšník, propukla jeho vášeň pro vaření naplno.

Měl tehdy 22 let, kdy si otevřel v roce 1993 svůj první podnik "Bills", kde chtěl původně vařit jen pro své přátele a tak prakticky využít svoji zálibu. Když jako 22-letý poprvé otevřel toto místo, nebylo tehdy potřeba žádné rezervace, žádné kreditní karty a hosty také neobluhoval žádný početný personal. Brzy po otevření se však stalo magnetem pro celebrity ze světa módy, médií i hudby.

Kavárna "Bills" s charakteristickým velkým společným stolem ze světlého dubu stojícím uprostřed a otevřenou kuchyní s bílými zdmi, byla zbožňované místními obyvateli a včetně celebrit a stávala se opravdu věhlasnou. A jak tento věhlas rostl, tak také rostl počet pravidelných hostů - štamgastů, kteří zde rádi posedí u společného velkého stolu jako jsou třeba hollywoodská herečka Nicole Kidman, herec Baz Luhrmann a světoznámá zpěvačka Kylie Minogue.

Je zajímavé, že na počátku tohoto úspěchu stála "míchaná vejce", které připravoval svým postupem se smetanou a na které dodnes lidé stojí frontu kolem obytného bloku s kavárnou, aby si je mohli zde dopřát. "The New York Times", při uvedení jeho kuchařské knihy na americkém trhu, nazval Billa Gardnera "the egg master of Sydney" , neboť dokázal změnit jednoduché jídlo jako jsou míchaná vejce v mezinárodní senzaci.

V každém větším městě je vždy jedna typická restaurace, která vyzařuje jeho ducha; v Sydney - to je právě restaurace Bills, která dosáhla až kultovního charakteru. Je to pohodové malá kavárna zastrčená v klidné ulici v sousedsví kosmopolitního Darlihurst. Velký úspěchu s první kavárnou přimělo Billa otevřít druhý podnik "Bills 2", v sousedství Surry Hills a někde se uvadí, že snad už i třetí.

bills food Recepty ze svého menu nabízeného ve svých kavárnách uveřejnil ve třech kuchařských knihách:"Sydney Food", "Bills Food" a "Bills Open Kitchen" (2003), které byl vydány již v půlmilionovém nákladu po celém světě. Bill přispívá do australských a mezinárodních publikací jako jsou významné "Delicious magazine", "BBC Good Food magazine" a britský "Food Illustrated magazine". V únoru 2004, bylo zahájeno uvádění jeho šestidílného TV seriálu na stanici "The Lifestyle Channel". Vystupuje také ve svém pravidelném pořadu v australském radiu a dále v pořadu BBC nazvaném "Two's Saturday Kitchen". Již natočil novou serii kuchařských pořadů "bills food", které byly uváděny v sobotu ráno na stanici BBC Two, od 11. září 2004 po dobu 7 týdnů. Bill také pravidelně píše pro časopis "Olive".

Jeho positivním výrazným rysem je jeho pohodová povaha. Vždy usměvavý vytáhlý blonďák, v bílých džínsech, žije se svou rodinou - partnerkou Natalii a svými třemi dcerami (Edie, Inés a třetí nejmladší Bunny) v domě blízko pláže Bondi Beach. Každý svůj den začíná plaváním a končí v noci jednoduchou večeří na verandě spolu se svou rodinou. Na většinu svých kuchařských nápadů a postupů - podle jeho slov - přichází při každodením kreativním vaření pro svá děvčata. Skutečné tajemství Grangerova úspěchu je ale v tom, že jeho jednoduchá domácí jídla, jež nevyžadují neobvyklé suroviny, spojují navzájem lidi jak v jeho restauraci, tak v otevřené kuchyni a při společném stole.

Odkazy:
  • BBC stránka Bill Grangera
  • FOOD FEATURES - Bill Gardner
  • Bill's Easy Australian Style

    Recepty ze seriálu "bills food" uvedené již v DDK:

    POČÁTKY (1)
  • Míchaná vajíčka
  • Ricottové lívanečky
  • Placičky z kukuřice a avokádovou salsou
  • Vietnamsky kuřecí salát
  • Plněné rolky z rýžového papíru
  • Banánový máslový pudink
  • Steakový sendvič

    DEN ZA DNEM (2)
  • Borůvkové a mandlove müsli
  • Thajská smažená rýže
  • Pečené rizoto s tuňákem
  • Zapečené klobásky s bramborem a rozmarýnem
  • Teplý těstovinový salát s rajčetem a sýrem ricotta
  • Čínský salát z grilované kachny
  • Limetkový dezert

    CHVÍLE VOLNA (3)
  • Restovaný tuňák na jehle
  • Bramborový salát s chilli a jarní cibulkou
  • Ostružinový koláč s kokosem
  • Jogurtová penacotta
  • Kořeněná pečená tykev
  • Kari s česnekem a dýní
  • Vegetariánské kari s cizrnou, rajčaty a lístky špenátu
  • Jednoduchý rajčatový salát

    DNY A NOCI (4)
  • Sendvič s humrem
  • Mousse z bílé čokolády
  • Moskevský koktejl
  • Vanilkové dortíky s polevou z bílé čokolády
  • Houbová minipizza
  • Pečená kuřecí křidýlka s medem a citrónem

    VÝSTŘEDNÍ DNY (5)
  • Pečená jehněčí žebírka v křupavé kůrce
  • Gratinované brambůrky
  • Salát ze zelených fazolek
  • Čokoládový pudink
  • Mrkvové smaženky s jogurtovým dresinkem
  • Restované mušle
  • Kuřecí salát s grapefruitem, pistáciovými oříšky a mátou
  • Pusinky se zmrzlinou a vařenými broskvemi s jemnou vůní pomerančových květů

    DLOUHÉ HORKÉ DNY (6)
  • Kuřata marinovaná v koriandru s okurkovou přílohou
  • Salát z grilovaných chobotniček
  • Třešňový koláč
  • Kokosový chlebíček
  • Glazovaná šunka
  • Salsa z manga
  • Salát z lusků cukrového hrášku
  • Meruňkový koláč naruby
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]