KEN HOM

Ken Hom - se narodil v Tucsonu, ve státě Arizona, kde se usadili v roce 1920 jeho kantonští rodiče po emigraci do Ameriky. Když dospíval neustále mohl porovnávat americký způsob stravování s matčinou, stále čínskou kuchyní. Matka ho posílala do školy s bandaskou horké rýže a smaženou zeleninou k závisti jeho spolužáků, pojídajících "jen" americké sendviče. V jedenácti letech začal pracovat v restauraci svého strýce a tento pobyt hodně přispěl jeho kulinářské výchově. V roce 1969 odešel do Kalifornie, aby se stal "květinovým dítkem". Nakonec zde studoval historii se zaměřením na historii francouzskou. Po roce odešel do Francie, kde začala jeho hlavní gastronomická výchova a bylo dovršeno jeho vzdělání v tomto oboru. První umístění, které našel jako kuchař, bylo v domě bohaté ženy kongresmana, kde prý nejčastěji připravoval italská těstovinová jídla. Brzy se však vrátil zpět ke své zamilované čínské kuchyni. Jeho vášeň pro čínskou kuchyni v něm byla bytostně zakořeněná a zbožňována, tak jak praví čínské přísloví: "Lidská potrava - je nebeská". Jeho první kniha o čínské kuchyňské technice vedla k možnosti uveřejnit obdobný článek v New York Times. To byl pro něj převratný krok v jeho dosavadním životě. Od této chvíle natáčel televizní seriály, které měly úspěch. Vydal 12 knih a natočil 4 televizní seriály.
V České republice jsme spojovali jméno Ken Homa s reklamou na pánev wok a jejím příslušenstvím potřebným pro asijský způsob vaření. Několikrát účinkoval jako host v komerčním televizním pořadu "Prima vařečka", odkud jsem převzal některé jeho recepty a rady.

Odkazy:
  • Recepty Ken Homa

    Recepty zařazené v Dadalově kuchařce:
  • Thajská kuřecí prsíčka
  • Krevety podle Ken Homa

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]