Domácí koření ze sušené zeleniny a hub
(Z přílohy časopisu Zahradkář" - příspěvky čtenářek, květen 2011)

Ze sušeného koření a hub - lze po domácku připravit vynikající dochucovala neboli směs koření, které zvýrazní chuť našich pokrmů jako jsou různé polévky, omáčky (např. svíčkovou), vývary, šťavy z pečeného masa aj. Zeleninu buď předem usušíme nebo nejdříve všechnu spolu pomeleme na mýnku, směs zamícháme a teprve sušíme. Postup sušení je stejný jako při sušení hub. Na tenké plátky nakrájenou zeleninu můžeme sušit za jasného teplého dne na slunci, nebo při mírné teplotě (50°C) v potevřené troubě nebonerjlépe ve speciálních domácích sušičkách. Teméř vysušené suroviny dosušíme pak dosušíme při zvýšené teplotě (80-90°C) a rozetřeme na jemný prášek. Tento ochucovací prášek uskladníme v dobře uzavřené lahvičce a použijeme k vyladění chuti námi připraveného pokrmu. Hlavní částí nabízených sušiček je základna, ve které je ukryta ventilační jednotka a topné těleso s termostatem. Na ni se nasazují síta, kterých je ve výbavě sušičky zpravidla pět. U některých sušiček lze počet sít, na kterých můžeme sušit současně, zvýšit až na patnáct. Síta mohou být vybavena také fóliovými miskami pro sušení ovocných placek a síťkami na drobného ovoce. Sestava sít je uzavřena víkem, které zajišťuje správný průchod vzduchu nad síty. Vzduch je hnán ventilátorem přes topné těleso do prostoru sít, kde proudí od krajů do středu tak, aby byl zajištěn stejnoměrný průchod vzduchu nad všemi síty. Vzduch pak odchází průduchy ve víku. Teplotu většinou vzduchu hlídá termostat, který je u některých výrobků nastavitelný. Správná teplota pro sušení je 35 - 60°C podle druhu sušených potravin. Výhodné je také pokud má sušička časovač, který vypíná po uběhnutí nastaveného času. Sušičku ovoce můžeme zakoupit v cenách zhruba od 800,- Kč do 8000,- Kč podle vybavení. Sušit lze prakticky jakékoli ovoce včetně exotického a měkkého, které se jinak suší špatně, dále zeleninu, houby nebo bylinky. V sušičkách lze vysušit také placky z rozmixovaného ovoce.
Sušená zelenina-ilustrační foto z internetu Domácí vegeta
(Příspěvek od paní Antónie Kozákové ze Šenova)
Suroviny:
  • 1,5 k mrkve
  • 1 kg petržele
  • 500 g celeru
  • 500 g cibule
  • 2 porky
  • 4 červené papriky
  • 3 zelené papriky
  • 2 paličky česneku
  • 400 g kedlubnu
  • 1 kapusta
  • 1 kg soli
    Postup přípravy:
  • Všechnu zeleninu pomeleme na kuchyňském mlýnku (nebo v mixeru), smícháme se solí a pak teprve usušíme.
  • Potom přidáme 4 lžíce drcené sušené natě petržele a libečku.

    Bobrovka
    (Příspěvek od paní Marie Čepkové ze Studnice)
    Suroviny:
  • 1 kg mrkve
  • 500 g celeru
  • 500 g kořenové petržele
  • 500 g cibule
  • 1 palice česneku
  • 2 červené papriky
    Postup přípravy:
  • Všechnu zeleninu nastrouháme najemno, usušíme na plechu v troubě při 50°C, až se začne lámat.
  • Ještě vlažnou zeleninu na električkém sekáčku (robotu) rozsekáme na jemnou strukturu.
  • Přidáme 4 lžice drcené sušené petrželové natě a 4 lžíce prášku ze sušených hub.
  • Smícháme v míse a uložíme do suché sklenice s víčkem.

    Poznámka autorky:
  • - Při dochucování pokrmů a polévek postupujeme opatrně. Zelenina se sušením hodně koncentruje: např. z 1 kg syrové mrkve získáme 100 g , z celeru 200 g, a z kořenu petržele 160 g sušené.
  • - Sušená mrkev, celer i s petrželí pak výrazně přispějí ke krásné barvě i chuti pokrmů např. oblíbené české svíčkové.
  • - Bobrovku použijeme na svíčkovou tehdy, když není k dispozici čerstvá ani mražená zelenina, ovšem jinak ji můžeme použít k ochucování dalších pokrmů - např. polévek, omáček atd.

    Sušička zeleniny a ovoce Sušená rajčata
    (Příspěvek od Antónie Kozákové ze Šenova)
    Postup přípravy:
  • Zralá rajčata omyjeme a nakrájíme na 1,5 až 2 cm plátky
  • Plátky rozložíme na síta, potřeme olivovým olejem, posolíme a jemně pocukrujeme.
  • Pak je usušíme, nejlépe v sušičce na ovoce.
  • Suché rajčata dáváme ve vrstvách do skleniček, posypeme sušenou bazalkou, špetkou tymiánu, sušenou petrželovou natí a prokládáme lisovaným česnekem (nemusí být).
  • Ještě do sklenice vložíme jeden bobkový list a nakonec vše zalijeme teplým olivovým olejem.
  • Víčkem dobře uzavřené sklenice otočíme dolů a takto skladujeme.
  • V zimě sušená rajčata přijdou vhod neboť je můžeme přidávat do těstovin, které pak získaji skvělou chuť.

    Italská bylinková sůl
    (Příspěvek od paní Elišky Pospíšilové z Prahy 4)
    Suroviny:
  • 6g sušené dobromysli
  • 6 g sušené majoránky
  • 6 g sušené bazalky
  • 6 g sušené saturejky
  • 6 g sušeného tymiánu
  • 64g mořské soli
    Postup přípravy:
  • Nasušené (nejlépe vlastní) bylinky dlaněmi najemno promneme a drť smícháme se solí.
  • Uložíme do neprůsvitné, dobře uzaviratelné nádobky.
  • Používáme k dochucování salátů, polévek potření grilovaného masa apod.

    Práškové koření s houbami
    (Příspěvek od paní Elišky Pospíšilové z Prahy 4)
    Suroviny:
  • 2 lžíce suché celerové natě
  • 2 lžíce usušené petrželové natě
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného práškového česneku
  • 2 lžíce sušených najemno rozdrcených hub
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl podle chuti
    Postup přípravy:
  • Usušené a rozdrcené bylinky a houby smícháme v uvedeném poměru a používáme k ochucování pokrmů.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]