Brownies dle Dale Sniffera
(Dale Sniffer: "Let's eat", ze seriálu na TV MAX1, 2000)

Brownies řezy-ilustrační obrázekSuroviny:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 6 lžic másla
  • 300 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g mouky
  • 1/2 šálku sekaných oříšku nebo ořechů

    Postup přípravy:
  • Čokoládu velmi pomalu roztavíme na vodní lázni.
  • Přidáváme postupně máslo a za stálého míchání vsypeme po částech práškový cukr.
  • Do směsi přidáme předem rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku.
  • Rozmícháme do hladka, přidáme sekané ořechy a vlijeme na tukem vymazaný na plech.
  • Těsto pečeme 40 minut při teplotě 180 rozlité na vymazaném plechu.
  • Před podáváním upečené brownies rozkrájíme na čtverce.
    »Recept pro větší množství brownies až na 50 ks byl zveřejněn na magazinu "Víkend". Autorka - cukrářka peče tyto čokoládové "bochánky" profesionálně a úvodem čtenářům sděluje: "Pro brownies k nám chodili úplně všichni. Jednou pán, který jich koupil k narozeninám čtyřicet místo dortu, jindy malé holčičky co měly přesně spočítané koruny na tři kousky".Doprovodný článek k receptu napsala redaktorka Petra Prospěchová, která nás informuje, že brownies byly vyhlášenou specialitou pekárny "Vila Baltika", kterou Kataryna Kordylewska po třech letech opustila a osamostatnila se. V jejím podání tyto sladkosti připomínají zmenšené francouzské madlenky nebo mně spíše známé čokoládové mafinky. Podle tohoto receptu mají být upečené brownies uvnitř vlhké, nevysušené a mají mít jednotný jednolitý povrch, který však během pečení puká a vytvoří se na něm menší pukliny. Horní část brownies je v troubě přímo vystavená silnějšímu tepelnému žáru - zbytek těsta je skryt v silikonové formě - podobně jak to jako známe např. z pečení mafinek. Silikonové formy nemusíme vymazávat, stačí je jen před použitím pořádně vymýt a vysušit. Formičky plníme těstem do dvou třetin (pečením těsto naběhne), které je však nutno nalít formy okamžitě po umíchání (!) - roztavená čokoláda ve směsi začíná totiž brzy tuhnout. Upečené kousky necháme chvíli vychladnout a pak je snadno s formy vyjmeme. Obecně jsou lahůdky z čokolády a kakaa skvělým lékem na podzimní a zimní deprese.«
    Brownies dle Kataryny Kordylewské
    (Katarzina Kordylewska - pekařka a cukrářka v článku : "Sladký lék", Magazínu -Víkend, str. 36-37, 2009)

    Brownies K. Kordylewské-ilustrační obrázekSuroviny asi na 50 ks:
  • 375 g čokolády na vaření
  • 187 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 100 g hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Čokoládu rozpustíme v rendlíku s trochou vody.
  • V dalším hrnci rozpustíme máslo a potom obojí smícháme
  • Přidáme cukr, vejce a promícháme.
  • Nakonec přidáme prosátou mouku a vše důkladně spojíme.
  • Malé formičky (jako na mafínky) plníme těstem do dvou třetin.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C.
  • Po osmi až devíti minutách brownies naskočí.
  • Postupně se jejich povrch zpevní a částečně rozpuká menšími trhlinkami .
  • Tak poznáme, že už jsou naše brownies hotové.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]