Jahodová pěna a krém
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", Svépomoc Praha 1989)
Čerstvé jahody - jsou zejména v době sezóny exluzivní, lahodnou a ie snadno přístupnou surovinou. Používají se pro přípravy řady dobrot: např.dezertů, nápojů, ovocných salátů, krémů, pěn, rosolů, studené omáčky(polévky) a dále moučníků, chlazených pohárů a jiných dobrot. Kulturních odrůd zahradních jahod je mnoho a patří mezi nejoblíbenější druhy našeho jarního ovoce. Na jejich sezonu se všichni těší a snad není žádná zahrádečka, kde by nebylo vysazeno aspoň několik chomáčků jahodových rostlinek. Stále více se rozšiřuje jejich velkovýrobní pěstování. Jahody obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B (hlavně B1, B2), značné množství vitamínu C, vitamín K, vápník a fosfor. Nejvhodnějším je jejich podávání v syrovém stavu, rozmačkaných s cukrem, mlékem nebo smetanou.
Jahodová pěna
JahodováSuroviny:
  • 300 g čerstvých jahod
  • 4 lžíce cukru
  • 2 bílky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 šálek smetany ke šlehání

    Postup přípravy
  • Očištěné, jahody rozdělíme na tři díly
  • Z toho 2/3 rozmačkáme s polovinou cukru a zbylé necháme na ozdobu.
  • Bílky nepatrně osolíme a šleháme do husté pěny, do které přidáme zbylý cukr a došleháme.
  • Smetanu také ušleháme do husté pěny.
  • Polovinu smetany smícháme s bílkovým sněhem na pěnu.
  • Bílkovou pěnu pak promícháme s rozmačkanými jahodami a dáme do pohárů, pokapeme citrónovou šťávou, ozdobíme druhou polovinou šlehačky a na půlky pokrájenými jahodami
  • Podáváme s piškoty nebo sušenkami.

    Jahodový krém
    JahodovýSuroviny:
  • 500 g jahod
  • 2,5 šálku smetany na šlehání
  • 1 šálek mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce škrobové moučky

    Postup přípravy:
  • V mléce dobře rozkvedláme žloutky, cukr, a škrobovou moučku.
  • Nádobu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání necháme směs zhoustnout na krém.
  • Krém dáme vychladit a pak smícháme s ušlehanou smetanou
  • Podáváme v kompotových miskách nebo pohárech.
  • Nad dno kompotové misky dáme čerstvé oprané jahody, zalijeme krémem a ozdobíme ušlehanou smetanou.
  • Povrch misek ozdobíme jahodami a po vychlazení.


    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]