Italské čokoládové lanýže
(Jo-Anne Cox a Elzaberth Towers: " 1000 klasických receptů z celého světa", str. 963, Columbus Praha 2000, italská kuchyně)Čokoládové lanýže - podle italského receptu jsou nepečený dezert ve tvaru menších koulí. Dezert je ochucen mandlemi, čokoládou a ovoněný mandlovým (Amaretto) nebo pomerančovým likérem. Je velmi snadné jich více udělat a podáva ke kávě jako dokonalé zakončení jídla o více chodech
Suroviny na 24 kusů:175 g tmavé čokoláda2 lžíce mandlového (amaretto) nebo pomerančového likéru40 g (3 lžíce) másla50 g moučkového cukru50 g nastrouhané mléčné čokoláda.
Postup přípravy:Rozpustíme tmavou čokoládu s likérem v misce umístěné nad pánví s horkou vodou (tj. na vodní lázni).Neustále mícháme, aby se hmoty navzájem dobře propojily.Přidáme máslo a mícháme vytrvale dokud se nerozpustí.Pak do čokoládové hmoty vmícháme cukr a mleté mandle.Směs necháme vychladit v ledničce a potom dokud je ještě dobře tvarovatelná z ní uděláme 24 koulí.Nastrouhanou mléčnou čokoládu rozložíme na talíř a koule v ní obalíme.Obalené koule - "italské lanýže" vložíme do papírových košíčků na cukroví a necháme vychladnout.
Amaretto - je italský ovocný likér, jenž má trpkosladkou chuť a vůni po mandlích. Likér se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, bylin, vanilky a koření. Obsahuje 25 % alkoholu. Nejstarší originální Amaretto je značky "Di Saronnodo", který je nejprodávanějším italským likérem na světě. Receptura na ně pochází z roku 1525, ale poprvé bylo vyrobeno roku 1817. Amaretto je nezbytnou součástí pravého tiramisu spolu s mascarpone získáváného z buvolího (kravského) mléka. Je snadno k dostání v českých obchodech. Aktuální cena "Disaronno Originale Amaretto 0,7l" v českých e-shopech je 405 Kč. Jméno likéru je zdrobnělina z italského Amaro, což znamená "hořká", označující charakteristickou chuť, kterou likéru zapůjčují hořké mandle nebo jádra dalších peckovin. Nicméně, hořkost není nepříjemná jeho chuť je umocněna sladidlem, a někdy i sladkými mandlemi přidanéjo do konečného produktu. Amaretto je přidáván do dezertů, včetně zmrzliny, což zvyšuje chuť dezertů o mandlovou příchuť a vůní a tak příjemně doplňuje zejména čokoládové výrobky. Další pikantní recepty, se obvykle zaměřují na maso, například na kuřecí maso. Několik kapek amaretta může být přidáno do palačinek a pak těsto má bohatší chuť, dále se často přidává do omáčky "Almondine" na ryby a zeleninu.Pomerančový likér - např holandské firmy Bols (Bols Triple Sec, 0,75l - 254 Kč) se varábí tak, že aromatizující a ochucující látky (byliny, koření, semena, jádra peckovin, kůra citrusů aj.) se uloží do neutrálního alkoholu; poté se za několik dnů až týdnů kompozice podrobí redestilaci (za teploty bodu varu alkoholu), perkolaci/digeraci (kompozice se zahřeje na 55 °C a nechá se protékat cedicím sítem) nebo maceraci (za studena); někdy se kombinují meziprodukty různých metod. Obsahuje 38% alkoholu.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME