Půroční koláčky
(Recept z receptáře zapůjčeného paní Marií Volákovou z Kralup nad Vltavou, do DDK vepsáno v únoru 2011)
Půlroční koláčky - odvozují svůj název od své trvanlivosti, protože údajně vydrží až půlroku stále křehké. Ale to prý ještě nikdo nevydržel tak dlouho pozorovat. Můžeme si je zabalit třeba na nějakou delší cestu do vlaku. Jednoduše zpracujeme uvedené suroviny na vále na těsto, to vyválíme a rozdělíme na stejné čtverečky, pak naplníme standardními nádivkami, zabalíme a upečeme. Důležité: Pracujeme rychle neboť těsto nesmí nakynout !!! Práce jde s nimi velmi rychle od ruky a tak často slouží ve větším množství jako svatební koláčky. Jsou výborné a z níže uvedené dávky surovin můžeme udělat aži 70 středně velkých koláčků.
Půlroční koláčky - ilustrační obrázekSuroviny:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 40 g droždí
  • sůl
  • trochu mléka na zadělání kvásku1 prášek do pečiva
    Standardní náplně:
  • tvarohová nádivka
  • maková nádivka
  • různé marmelády

    Postup přípravy:
  • Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  • Pak všechny uvedené suroviny na těsto včetně kvásku zpracujeme na vále na hladké elastické těsto.
  • Z těsta po částech vyválíme tenkou placku, kterou rádylkem nakrájíme na stejné čtverečky asi 3 x 3 cm.
  • Čtverečky naplníme vybranou náplní (makovou, tvarohovou, povidlovou, marmeládovou) a zabalíme je (tj. přehneme rohy čtverce k sobě) nebo na šátečky (tj. přehneme napůl).
  • Tyto koláčky pak upečeme ihned v horké předehřáté troubě (180°C asi 20 minut) dozlatova.
  • Pak je ještě teplé obalujeme v cukru moučkovém nebo vanilkovém a uskladníme.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]