Hříbky va aspiku
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 79, Praha, 2008)
Hříbky v aspiku - jsou efektní a chutné. K práci lze použít menší hříbky nebo jakékoliv jiné sezonní houby. Houby ještě před vychlazením a stuhnutím je ještě efektně naaranžujeme a případně proložíme bylinkami. Skrze průhlednou želatinu budou vrstvy hříbků zřetelné a budou tak násobit naši chuť- už, už se do nich pustit.
Hříbky v aspiku-foto zdrojSuroviny:
  • 500 g menších hříbků nebo jakýchkoliv jiných tvrdších sezonních hub
  • 650 ml vody
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku v prášku
  • ocet podle chuti
  • sůl podle chuti
  • případně další koření na dochucení či bylinky.

    Postup přípravy:
  • Hříbky očistíme, omyjeme a podle potřeby úhledně nakrájíme.
  • Povaříme 5-7 minut ve vodě, kterou pak všechnu slijeme.
  • Dalších 150 ml vody uvedeme k varu, odstavíme a pak do ještě horké vody nasypeme za stálého míchání práškovou želatinu a necháme ji rozpustit.
  • Přilijeme zbytek předepsané vody a vlažný tekutý roztok dochutíme octem a solí.
  • Roztok želatiny případně ještě dle libosti okořeníme např. pepřem nebo i bylinkami.
  • Roztok smícháme s povařenými hříbky, nalijeme do vypláchnuté formy na aspik a necháme v chladu ztuhnout.
  • Hotový vychlazený aspik nakrájíme na plátky a ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]